Zlate niso bile vse inovacije, ki so prispele na letošnji razpis GZS Območne zbornice Zasavje, bile pa so kakovostne in zanimive, so povedali ocenjevalci. Na letošnji že 20. razpis je prispelo 21 inovacij, in sicer iz Steklarne Hrastnik, Etija, Xelle porobetona, Tevela, Chipola, Anatisa, Nele RC in RC eNeMa, pa tudi iz Delavskega doma Trbovlje, Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje in Varstveno delovnega centra Zagorje.
Zasavje zmore

V okviru prireditve je Območna zbornica Zasavje že dopoldne v Delavskem domu Zagorje pripravila okroglo mizo z naslovom V Zasavju zmoremo – tradicija 20-letnega spodbujanja inoviranja v Zasavju. O temi so se pogovarjali državni sekretar z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Franc Matjaž Zupančič, Tomaž Berginc (ETI), Soniboj Knežak (Steklarna Hrastnik), Sandi Češko (Studio Moderna), Andrej Orožen (Dewesoft), Primož Zelenšek (Chipolo), Mitja Koprivšek (RC eNeM) in Špela Režun (VDC Zagorje). Okroglo mizo je moderirala Nada Zupan z Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Pet zlatih

Na podelitvi je zbranim spregovorila Alenka Smerkolj iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Zlato priznanje so osvojili inovatorji Grega Likar iz Steklarne Hrastnik za 3-D stekleni izdelek Puzzle, Brane Lebar, Viktor Martinčič, Anton Rome in Urban Kos iz Etija za inovacijo Talilni vložki za fotovoltaične sisteme, Aleš Pograjc in Tadej Drnovšek za kombinirano zaščitno stikalo KZS-EDKI, Domen Pociecha in Robert Lazar iz VDC-ja za inovacijo Evropski prostovoljci za višjo kakovost življenja in Jani Uranič iz Xelle za inovacijo Izkoriščanje odpadne pare. Štiri od petih zlatih inovacij bodo kandidirale tudi na nacionalni ravni Inovacije GZS v Ljubljani. Komisija je podelila tudi devet srebrnih in pet bronastih priznanj in dve diplomi.

TPK