ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Inovativno tehniško izobraževanje

V pozdravu je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič povedala, da je povezovanje med gospodarstvom in tehničnim izobraževanja v šolah že od osnovnih šol naprej izjemnega pomena. Udeležence sta pozdravili še županja občine Trbovlje Jasna Gabrič in ravnateljica šole Marjetka Bizjak.
Direktor Inštituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič je spregovoril o inovativnosti in ustvarjalnosti. Še posebej je omenil, da se je dovoljeno motiti. Treba je poskušati, kombinirati znanje in iskanje rešitev. In na tej poti ni nikakršna sramota tudi pomota, je poudaril Lenarčič. O inovativnosti v Steklarni Hrastnik je spregovoril Soniboj Knežak. Svoje poglede na inovativnost v tehniškem izobraževanju so predstavili dr. Andrej Brodnik (Fakulteta za računalništvo in informatiko Ljubljana), Branko Vrečar (ŠC Kranj), Berta Grešovnik (ŠC Ravne na Koroškem), Matjaž Drame (ŠC Celje), dr. Uroš Ocepek (STPŠ Trbovlje) in Aleš Kamnik (Audax Ljubljana).

Svoje projekte so predstavili tudi dijaki. Že iz naslovov se kažejo različne možnosti razmišljanja o tehnološkem razvoju. Seznam je zanimiv:

  • Imprementacija novega socialnega omrežja: Domen Dolanc in Tomaž Martinčič (STPŠ Trbovlje)
  • 3D-tiskalnik: Janez Korenjak in Valentin Podkrižnik (ŠC Velenje)
  • rocks – napredno spletno učno okolje za učenje osnov programiranja: Tomaž Jerman (STPŠ Trbovlje)
  • Vremenska postaja: Jan Žagar in Andraž Pust (STPŠ Trbovlje)
  • Gasilsko-reševalno vozilo za težko dostopne terene: Jure Gril in Leon Knuplež (ŠC Ravne na Koroškem)
  • Izdelava pnevmatskega manipulatorja za transportni trak: Nejc Kos in Patrik Gnus (STPŠ Trbovlje)
  • Sistem za hitro speljevanje dragsterjev: Aleš Zupanc (ŠC Kranj)
  • Tridimenzionalna LED kocka 4 x 4 x 4: Klemen Drnovšek in Andrej Drnovšek (STPŠ Trbovlje)

»S konferenco smo dosegli, kar smo želeli doseči. Lani je bil naš namen povezati gospodarstvo in šolski sistem. Od lanske konference do letošnje je res steklo več povezav z gospodarstvom in s tem smo lahko zadovoljni,« je dejala po zaključku ravnateljica Marjetka Bizjak. V avli šole so različne projekte predstavili vsi četrtošolci trboveljske šole. Konference se je letos udeležilo več gospodarstvenikov. Prišli so z zanimanjem. Bizjakova se je na zaključku še posebej zahvalila Zoranu Pozniču za strokovni modul novomedijskega ustvarjanja, ki je stekel letos v STPŠ in ljudem, ki so delujejo pri nastajanju Comlaba – raziskovalne računalniške skupine na šoli, ki bo iskala zanimive rešitve v sodelovanju z gospodarstvom: Miroslavu Romihu, Janezu Lipcu in Jošku Rozini. Na šoli so že pričeli urejati tudi posebnega računalniškega laboratorija.

MP

Previous article
Next article

Isti avtor