sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

In memoriam Irena Drenik

Zvezda, neustavljiv vir energije, žareča, v gibanju, v središču pozornosti, pozitivna, nasmejana, resna in zavzeta, ko je potrebno, mentorica, učiteljica, pogumna … pridevnikov, s katerimi so sodelavci v preteklih dneh opisovali to veliko in spoštovano žensko, našo prvo direktorico Ireno Drenik, kar ne zmanjka. Prizadela nas je vest, da je njena zvezda ugasnila za vedno.

Irena Drenik je poklicno pot pričela leta 1963 kot specialna pedagoginja – defektologinja na OŠ Toneta Okrogarja, leta 1980 pa je prevzela vodenje doma starejših na Izlakah v nastajanju. 22 let je bila direktorica Doma starejših občanov Polde Eberl Jamski Izlake. Direktorica, tako suhoparen izraz, ki ne pove veliko o tem, kako požrtvovalno je položila prve temelje doma starejših, kako strokovno je pri oskrbi stanovalcev postavila visoke standarde nege, kako pogumno se je soočala z izzivi, ki jih je prinašalo službeno in zasebno življenje, s kakšno srčnostjo in navdušenjem nas je vodila in usmerjala. Skupaj smo gradili in ustvarjali, se spopadali s težavami in se veselili zmag, se povezovali na raznih srečanjih, izletih, zabavah, pa tudi skupaj delali in prenašali bremena, ki jih prinaša nenehno razvijanje in posodabljanje ustanove, kot je naša.

Tudi po njeni upokojitvi smo ostali prijatelji, razveselila se je srečanj z nami, se udeležila slavnosti, ki smo jih priredili v domu. Še vedno je spremljala dogajanje in pohvalila novosti, s katerimi poskušamo poskrbeti za boljše bivanje naših stanovalcev. Ostala je zvesta stroki, skrbi za starejše, in še naprej sodelovala z Gerontološkim društvom Slovenije, bila je koordinatorka projekta Starejši za starejše v Zasavju, članica Demokratične stranke upokojencev in aktivna v Medgeneracijskem središču v Zagorju.

Pomembni so ji bili stiki s stanovalci, poznala jih je vse po vrsti, tudi njihove svojce, njihove zgodbe. Razdajala se je za Dom na Izlakah in skrbela za njegovo rast in napredek, za kar ji bomo vedno hvaležni tako zaposleni v domu kot tudi njegovi stanovalci, seveda pa tudi občani Zagorja, ki zaradi njenega prispevka k razvoju skrbi za starejše v občini, kakovostno preživljajo svojo starost.

Ne bomo je pozabili, naši spomini na njeno vodenje doma so še vedno živi in polni spoštovanja ter občudovanja. V zgodovino Doma starejših občanov Izlake bo zapisana kot ustanoviteljica, prva direktorica, neomajna zagovornica kakovostne oskrbe starejših, tako v občini kot tudi širše v Sloveniji. Za njeno prizadevno in uspešno delo so ji leta 2001 podelili naziv častne občanke občine Zagorje ob Savi.

Urška Kolar, Dom starejših občanov Polde Eberl Jamski Izlake

Isti avtor