ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Igrišče za vse v Kisovcu

Občina Zagorje ob Savi bo uredila zelene površine na Čebinovem travniku v  Kisovcu. V naslednjih letih želijo na osrednji travnati površini v centru Kisovca urediti parkovno rekreativno območje, ki bo služilo varni igri tako najmlajših otrok kot najstnikov in bo hkrati prostor za druženje vseh občanov Kisovca.

Ureditev zavzema pretežno ravno travnato površino, preko katere že poteka pešpot, ki povezuje naselje Kisovec s poslovno cono na zahodni strani območja. Preko potoka Medija je pot speljana čez most in se povezuje na pešpot ob potoku. Ker gre za poseg v varovanem območju potoka, oziroma za poplavno ogroženo območje, so prepovedane vse dejavnosti in posegi v prostor, ki imajo lahko ob poplavi škodljiv vpliv. Z novo ureditvijo ne bodo posegali v 5 metrov širok varovalni pas ob Mediji.

Umestitev glavnega programa parka so strokovnjaki predvideli na območje severno od obstoječe pešpoti do meje varovalnega pasu potoka. Površina predvidene ureditve znaša 10.000 kvadratnih metrov. Zasnova parka vključuje umestitev krožne pešpoti, parkirišča, kolesarnice, kombiniranega igrišča za igre z žogo, večnamenskega otroškega igrišča z igrali ter otočkov z napravami za rekreacijo. Poleg tega bodo območje hortikulturno uredili in opremili z urbano opremo. Park bodo urejali v več fazah.

»Ker Občina Zagorje ob Savi posebno skrb namenja najmlajšim, bo prva ureditev na tem območju umestitev otroškega igrišča z večnamenskimi igrali. Če je mesto urejeno po meri otroka, je prijazno tudi vsem drugim. Tako vsako leto obnovimo ali na novo uredimo kakšno otroško igrišče. Vsa javna otroška igrišča so brezplačno dostopna vsem, tako da poskušamo vsem otrokom omogočiti igranje in kakovostno preživljanje prostega časa. Zabavna, predvsem pa varna, igra otrok je vodilo, ki ga mora družba usmerjena v prihodnost in ga vseskozi zasledovati« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Zagorje.

V novembru bodo na severovzhodnem delu pri osrednjem drevesu postavili veliko atraktivno adrenalinsko igralo velikosti 12 x 7 metrov z višino štirih metrov, ki omogoča igro, rekreacijo in druženje več kot 40 uporabnikom naenkrat. Igralo bo omogočalo hojo po premičnem mostu, plezanje po široki mreži, vzpenjanje po lestvi na podeste,  prehajanje med obroči, spuščanje in vzpenjanje po lestvi, spuščanje in vzpenjanje po vrvi,  hoja po visečem mostu iz vrvi, vzpenjanje po mornarski lestvi, spuščanje po gasilskem drogu, hoja po visokih brveh, ter plezanje, prehajanje in druženje.

Nova pridobitev v Kisovcu bo tudi »ZipLine« dolžine 30 metrov, žičnica pri kateri se otrok kot breme pomika po vrvi, napeti med dvema podporama. Seveda ne bosta manjkali tudi dve gugalnici z navadnim in varovalnim sedežem, saj so prav gugalnice element, ki je že zgodovinsko sinonim za otroško igrišče. Za res najmlajše pa so izbrali tri inovativna igrala iz slovenskega akacijevega lesa in sicer previsno gugalnico na vzmet za dva, element »Pohod na Triglav« ter element »Prestop v Čezsočo«.

Savus

Foto: primeri igral, ki jih bodo postavili v Kisovcu

Previous article
Next article

Isti avtor