nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Huiqin Wang med tradicionalnim in sodobnim

V četrtek, 13. julija, so v Galeriji Medija v Zagorju odprli razstavo slovensko-kitajske slikarke, ilustratorke in kaligrafke Huiqin Wang. Wangova je končala študij likovne umetnosti v kitajskem Nankingu leta 1982, leto pozneje pa je študij nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Zdaj na njenem oddelku za azijske in afriške študije poučuje kitajsko umetnost in kaligrafijo.
V svojih delih združuje staro kitajsko slikarsko tehniko z najrazličnejšimi sodobnimi prijemi. Zanimata jo tudi video, ambientalne postavitve in performans. Tega je pripravila tudi v Zagorju, ko je obiskovalce pozvala, da s svojim podpisom ustvarijo umetnijo, posvečeno Avguštinu Ferdinandu Hallersteinu.

Hallerstein, rojen leta 1703 v Mengšu, je bil jezuitski misijonar, pa tudi izjemen astronom, geograf, matematik, zgodovinar in eden najbolj zgodnjih kulturnih poslancev med Zahodom in Kitajsko. Ker je bil tako, kot je zdaj ona, razpet med Slovenijo in Kitajsko, jo je njegova zgodba tako prevzela, da se je v minulih letih lotila knjige o njegovem življenju in izdala dvojezično slikanico Ferdinand Avguštin Hallerstein / Slovenec v Prepovedanem mestu. Zanjo je napisala besedilo in naslikala ilustracije. Knjiga in razstava ilustracij sta doživeli oktobra 2014 tudi velik odziv na Kitajskem. Pozneje je zasnovala, napisala in naslikala tudi slikanico Giuseppe Castiglione: slikar v Prepovedanem mestu. V obeh knjigah je uporabila stare tehnike slikanja na kitajski papir, izdelan iz posebne vrste trave.

Ker v Sloveniji verjetno ne bo postavljena replika Hallersteinovega znamenitega astronomskega inštrumenta, obročaste krogle, iz starega pekinškega observatorija, kar bi si slikarka sicer želela, je zbrane na odprtju razstave pozvala, naj spomin nanj in njegovo delo obeležijo z umetnijo, ki je nastala na razstavi. Vse prisotne je povabila, da se podpišejo na beli prostor, rjuho, s podobo observatorija in naslovom Hallerstein in Svilna pot. Prvi je nanjo položil tradicionalni kitajski čopič slikarkin profesor kaligrafije in naslov zapisal s kitajskimi pismenkami. Sledili so mu tudi drugi obiskovalci, prvi med njimi slikarji, udeleženci 54. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, ki poteka v teh dneh, in so si prišli ogledat razstavo.

O slikarki in njenem delu sta v uvodu spregovorila kustos galerije in slikar Milan Razboršek ter umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe. Razstava bo odprta do 13. avgusta.

Tatjana Polanc Kolander

Isti avtor