Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik ima v hrastniški kulturi pomembno mesto. Znani so njihovi letni koncerti, ki so oba dneva zasedeni do zadnjega kotička. Poleg tega jih srečujemo na raznih proslavah, pevskih revijah, odprtjih razstav, v domu starejših … Tudi Stično redno obiskujejo – tam so bili že 42-krat.
Zadnjih enajst let jih je vodila Mateja Škorja, s katero so odlično sodelovali. Pravzaprav je prišla le za eno leto, potem pa ostala. Z letošnjim letom jo bo zamenjala Anja Zalokar iz Laškega, diplomantka iz  zborovodstva, saj ima Mateja Škorja nove ambicije.

Imajo pa pevci veliko željo, da bi se jim priključili novi, predvsem mlajši pevci. »Ne bo jim žal,« pravi Aleš Laznik, predsednik društva, »saj slovimo po družabnosti, pa tudi koncept naših koncertov je privlačen.« Žal mu je, da se pevcem ni priključil že prej kot pred osmimi leti, saj mu nastopi, vaje ter druženje s prijatelji pomenijo odklop od vsakdanjih skrbi in težav.

Gojijo ljudske pesmi, partizanske, narodno zabavne, dalmatinske … Pogosto jih spremlja Štefan Kajić na ritem kitari, na koncertu pa se mu pridružita še  harmonika in bas kitara.

Vedno pa vključijo na koncertu tudi skeč, ki ga poživi humoristka Joži Hriberšek. V tretjem delu izvajajo narodno-zabavne skladbe, ki sovpadajo s tematiko skečev. Na vajah še kaj dopolnijo, sicer pa poprimejo na koncu, ko je treba v skladu z vsebino napraviti sceno. »Letos  so nam jo napravile članice ekipe Mozaika, za kar smo jim bili zelo hvaležni,« so povedali.

Vsako leto gredo tudi na priprave, priredijo piknik, organizirajo izlet … Vaje potekajo enkrat tedensko, razen pred nastopi, ko jih je še več. Vadijo v  pevski sobi zraven galerije v Delavskem domu Hrastnik. Začnejo v začetku oktobra. Lahko pa tudi pokličejo za več informacij na telefonski številki: 041 641 598 ali 040 895 124.

Fanči Moljk