Lutke v življenje marsikoga prinašajo veselje, zato morda ni slučaj, da praznujejo ravno na prvi pomladni dan svoj praznik, svetovni dan lutk.
V mali dvorani Lutkovnega gledališča v Ljubljani, ki je bila popolnoma zasedena, so svoj dan in praznik z občinstvom delili člani Društva marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika s predstavo Frana Milčinskega Butalci. Predstavili so nekaj najbolj znanih zgodb o Butalcih. Dolžina uprizoritve je bila ravno prava, da se mali gledalci niso upehali in utrudili, za naveličanost pa itak ni bilo časa. Obiskovalci so bili vseh starosti, od dojenčkov do seniorjev, nekaj mamic je svojim malčkom zgodbo prevajalo tudi v hrvaščino.  Otroci so navdušeno ploskali in se smejali. Še posebej sta se jim priljubila lika župana, ki ga je izvrstno interpretiral Milko Plahuta, ter povezovalec in pretkani Cefizelj, ki mu je glas posodil Jože Bovhan.

»Tisti, ki smo nekoč živeli in delali v Hrastniku,« je po predstavi povedala ena od navdušenih obiskovalk, »smo prišli na predstavo, da pokažemo svojo povezanost z domačim krajem in kulturo in damo članom marionetnega gledališča spodbudo ob njihovem nastopu na majhnem lutkovnem odru velikega mesta.«

SJ