četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Hrastniški častniki v Sežani

Udeleženci ekskurzije so se seznanili z razmerami na območju Krasa in aktivnostmi Teritorialne obrambe pred in v času osamosvojitvene vojne 1991, delovanjem enot JLA na območju tedanje občine Sežana pred in med zasedbo mejnih prehodov ter med njihovim umikom ter taktičnem delovanju enot in štaba TO Sežana med osamosvojitveno vojno.
Razmere sta jim predstavila gostitelja in Območnega združenja slovenskih častnikov Sežana major Dejan Stančič, predsednik združenja, in podpolkovnik Drago Božac, poveljnik 45. območnega štaba TO Sežana v času osamosvojitvene vojne. Predstavitev je potekala pri spomeniku Dan prej, ki leži blizu krožišča na vzhodnem delu Divače. Božac je še posebno je poudaril dogodke, ki so se pripetili v popoldanskem času 26. junija 1991 – dan pred uradnim začetkom osamosvojitvene vojne, ko so se območni štab TO in njegove enote znašle iz oči v oči s tankovskimi kolonami reškega korpusa JLA, ki so prodirale iz Ilirske Bistrice in Pivke proti mejnim prehodom na meji z Italijo, ki so jih zasedle že istega dne.

Na sprehodu po Sežani so si Hrastničani ogledali še posamezne pomembne stavbe in ga zaključili z obiskom botaničnega vrta. Nadaljevali so z vodenim ogledom vinske kleti Vina Kras, ki smo ga končali s pokušino v vinski kleti.

Ekskurzijo so zaključili s kulinaričnim dogodkom v tradicionalni gostilni Dragica v srcu Sežane.

Jani Zore

Isti avtor