sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Hrastnik z novo grafično podobo

Občina Hrastnik je ob praznovanju občinskega praznika predstavila novo celostno grafično podobo (CGP) občine in zagnala novo spletno občinsko stran, ki je do uporabnikov bolj prijazna, z rešitvami pa podpira brskanje po vsebinah iz različnih naprav.

»Nova podoba je delo izkušenega oblikovalca Boštjana Laznika, nagrajenega samostojnega grafičnega oblikovalca, ki je delal že z nekaterimi največjimi imeni na oblikovalskem trgu,« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Hrastnik.

Laznik je Hrastničan, tako da je lažje razumel zgodbo in zgodovino občine ter temu prilagodil tudi celostno grafično podobo. »Kot Hrastničan sem se z veseljem lotil osvežitve CGP-ja naše občine. Takšni projekti so vedno delikatni zaradi raznovrstnih razlogov, a na srečo je hrastniški znak močan, zapomnljiv, preprost in z dobro osnovo, tako da je sam simbol potreboval le manjše popravke, da ostane relevanten, vsestranski in času primeren. Večje spremembe so vidne pri celotni podobi in pri spremljajočih elementih. Cilj vsega tega je, da s tem zgradimo konsistentno vizualno in komunikacijsko podobo našega mesta in njegovih oz. naših vrednot,« je Laznik z besedami pospremil nov CGP.

Nova grafična podoba občine natančno določa uporabo logotipa oziroma grba (velikosti, oblike, barvne kombinacije) ter določa barvno shemo in tipografijo. Odslej bodo vsi dokumenti poenoteni, prenovljen je bil žig, oblikovan enoten podpis za elektronsko pošto, novo vizualno podobo imajo tudi vizitke in kuverte. Uvedeni so bili določeni grafični elementi, ki bodo uporabljeni tudi za vse promocijske materiale. Novi CGP je predstavljen v priročniku, ki ponudi tudi jasna navodila in priporočila za uporabo.

Prenovljena tudi spletna stran

Zaživela je tudi nova spletna stran občine. »Za uporabnike je prijaznejša in preglednejša, prinaša paleto novih funkcij, ki bodo občankam in občanom še olajšale pridobivanje informacij in komunikacijo z občino. Ima uporabniku prijazen vmesnik ter pregledno in intuitivno grafično obliko, odpravljena pa je bila tudi največja slabost stare strani – neprilagojenost mobilnim napravam,« so ob novosti zapisali v sporočilu za javnost na Občini Hrastnik. Nova stran je optimizirana za mobilne naprave, pa tudi sicer se prilagaja vsem napravam in oblikam. Da je bila to nujna in težko pričakovana sprememba oziroma nadgradnja, potrjuje že dejstvo, da je vse od zagona dalje do nove strani kar 80% obiskovalcev dostopalo preko mobilnega telefona in le nekaj manj kot 20% preko namiznega računalnika.

Izboljšane so tudi funkcionalnosti strani – koledar prireditev, ki podpira možnost vnosov s strani več uporabnikov, možnost oddaje predlogov direktno preko strani (prijava poškodb in okvar javnih površin, prijave nasmetenih območij, predlogi in pobude) … A še pomembnejše je uvajanje e-občine, zaenkrat z e-vlogami in e-obrazci ter z e-tržnico, kmalu pa sledi uvedba še nekaterih funkcij.

Oblikovno stran temelji na novi grafični podobi občine in je delo oblikovalca Boštjana Laznika, sama izdelava strani pa je bila ob projektnem vodenju Janeza Sotoška zaupana zasavskemu podjetju Comprojekt. »Končni produkt je torej plod lokalnega znanja in na to smo izjemno ponosni. Prvi odzivi občank in občanov so pozitivni in nad pričakovanji, predvsem sta bili izpostavljeni grafična podoba in pa preglednost same strani,« še dodajajo na Občini Hrstnik.

Nova spletna stran se bo do konca leta vsebinsko še dopolnjevala, prihaja tudi še nekaj novih e-storitev.

Savus

Foto: arhiv Občine Hrstnik

Previous article
Next article

Isti avtor