nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Hrastničani najboljši v »špricanju«

Mednarodni spust po Kolpi, že 18. zapovrstjo, je organiziralo območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Bela krajina. Spust ima že drugo leto mednarodni značaj.
Lansko leto sta se OZSČ Bela krajina in Hrvatski častniški zbor Karlovačke županije dogovorila o sodelovanju in organiziranju skupnih aktivnosti. Tako se spust po reki Kolpi organizira izmenično. Trasa letošnjega spusta je potekala od Pake (Hrvaška) do Metlike (Slovenija) z dvema postankoma (avtokamp Podzemelj in avtokamp Primostek). Letošnjega spusta se je udeležilo 227 udeležencev, in sicer 143 iz Slovenije in 84 iz Hrvaške. Od tega se je spusta po Kolpi udeležilo 128 udeležencev v 14 čolnih – raftih. Aktivnosti so se s slovenske strani udeležili člani združenj slovenskih častnikov iz Bele krajine, Hrastnika, Krškega, Litije, Maribora, Nove Gorice, Trbovelj in Velenja, predsednik ZSČ general major dr. Alojz Štajner, generalni sekretar ZSČ brigadir Martin Jugovec ter vojaška atašeja iz ZDA in Kitajske. S hrvaške strani pa so se udeležili člani Hrvaškega častniškega zbora Karlovačke županije in njihovi gosti iz hrvaškega Zagorja.

Hrastničani so se zgodaj zjutraj zbrali v Metliki, kjer so se prijavili organizatorju. Zatem so čolne in rafte prepeljali v vas Griblje, kjer so prečkali zeleno mejo in jih pripravili za spust v vasi Paka na hrvaški strani. V centru vasi Paka so pripadniki Hrvaškega častniškega zbora organizirali srečanje vseh udeležencev spusta z dobrodošlico, kulturnim programom in zajtrkom. Organizator spusta je pred pričetkom podal navodila vsem udeležecem. Del udeležencev, ki se je udeležil spusta po reki Kolpi, se je napotil na start spusta, drugi del pa se je z avtobusoma odpravil na ogled znamenitosti Pokolpja. Med spustom po Kolpi so imeli raftarji dva postanka: malico v avtokampu Podzemelj in ogled avtokampa Primostek. Med spustom je bilo veslanje precej »naporno«, premagovali so jeze na Kolpi, pozabavali pa so se z obveznim »špricanjem nasprotnikov«. Spust so zaključili s skupnim družabnim srečanjem na obali reke Kolpe v Metliki.

Ekipa OZSČ Hrastnik se je že drugič udeležila spusta po reki Kolpi v sodelovanju z Brodarskim društvom Hrastnik. Ekipo so sestavljali Ivo Vučetič, David Srebotnik, Igor Pogačnik, Rudi Senčar in Jani Zore ter Matej Kaiser, kot krmar iz Brodarskega društva Hrastnik. Na družabnem srečanju je bila hrastniška ekipa proglašena za najboljšo v izvajanju »špric tehnike na vodi«, za kar gre zasluga krmarju Mateju, ki je raft krmaril tako, da je »nasprotnik« dobil najmočnejši »špric udarec«. Na poti domov so bili vsi istega mnenja, da so preživeli nepozaben dan z željo, da dogodek ponovijo naslednje leto.

Jani Zore

Isti avtor