V soboto, 3. decembra, se je 24 članov OZSČ Hrastnik in njihovih svojcev udeležilo tradicionalnega pohoda »Po poteh soške fronte«, ki ga že vrsto let organizira OZSČ Nova Gorica. Na zbirnem mestu pri vojašnici na Ajševici se je zbralo več kot 450 pohodnikov iz vse Slovenije. Organizator je letos med njimi preštel več žensk, kot kdaj koli doslej.
Letošnja trasa je bila speljana skozi gozd Panovec, ki se nahaja jugovzhodno od Nove Gorice. Na prvem vmesnem postanku je pohodnike govornik seznanil z dogodki iz prve svetovne vojne. Revirni gozdar je povedal precej zanimivosti o gozdu, v katerem so se nahajali. Največ tamkajšnjih dreves je starih okoli 70 let. To pa zato, ker je bil  gozd v prvi vojni popolnoma uničen zaradi vojskovanja, v drugi vojni pa so ga po kapitulaciji Italije izsekali domačini in les porabili za kurjavo. Hrastničani so navzočim pripravili majhno presenečenje. Nadeli so si predpasnike in pohodnikom ponudili zasavsko specialiteto »jetrnice«. »Odziv udeleženih je bil enkraten,« pravijo.

Pohodnike so v nadaljevanju pogostili s kavo na turistični kmetiji, kjer so se kratko ustavili. Naslednji daljši postanek so imeli na Kostanjevici. Domačini tistemu kraju pravijo »Na kapeli«, so pa tam center za zdravljenje odvisnikov, velika cerkev, frančiškanski samostan, Škrabčeva knjižnica, grobnica s posmrtnimi ostanki zadnjih francoskih članov kraljeve družine Burbonov. Knjižnica hrani 30 prvotiskov (najstarejši je iz leta 1476) in prvo slovensko slovnico z lastnoročnim posvetilom Adama Bohoriča. Pohod so zadovoljni udeleženci zaključili v vojašnici na Ajševici.

MS in IP

Prejšnji članekAdvent
Naslednji članekV Domu delali krvavice