nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Hrana prihodnosti – mokarji

Živimo v času, ko se v družbi vse bolj porajajo vprašanja, kako ohraniti okolje in naravo, kakšno hrano uživati, da bo zdrava in dobra za človeški organizem, kako ustvariti čim manj odpadkov …

Tri profesorice, Stana Kovač Hace, Mojca Omahne in Maruša Kolar, so v sodelovanju z dijaki programa ekonomski tehnik in ob podpori ravnateljice Aljaše Urbanija združile znanje s področja kemije, gastronomije in sociologije ter si zastavile raziskovalno vprašanje, ali so lahko mokarji hrana prihodnosti.

Kaj so mokarji?

Mokarji veljajo za žuželke, ki jih v ujetništvu zelo enostavno gojimo oziroma razmnožujemo. V preteklosti so te nezahtevne žuželke gojili v čisto enostavnih mešanicah in zaradi tega so bili polni maščob in za žival ne preveč zdravi. Takšen sloves imajo še danes. V današnjih dneh se mokarjev zaradi razmeroma nizkih cen v trgovinah za lastno rabo ne splača več množiti. So odličen vir proteinov, prave kalorične bombice in zelo pogosta hrana, ki jih ponudimo plazilcem, z njimi pa lahko hranimo tudi žužkojede ptice, kokoši, piščance, določene žužkojede sesalce ali pa jih uporabljajo ribiči kot vabe za ribolov.

Projektna naloga

Projektna naloga je temeljila na teoretičnem in praktičnem delu, rezultat so bile okusne praline, katerih glavna sestavina so bili mokarji. Produkt bi lahko v prihodnosti nadgradili in z njim vstopili v svet podjetništva, a to je že nov izziv, ki naj trenutno ostane skrivnost, pravijo na Srednji šole Zagorje.

Priznanje

Za projektno nalogo so prejeli srebrno priznanje GZS. »Idej in izzivov nam ne zmanjka, zato lahko z gotovostjo trdimo, da se naše raziskovalno potovanje nadaljuje tudi v bodoče,« je zapisala ena od profesoric uspešne raziskovalne skupine Maruša Kolar.

Savus

Foto: Branko Klančar

Isti avtor