Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se roki uporabnosti na embalaži živil v Sloveniji delijo na »Porabiti do« in »Uporabno najmanj do«. Prvi je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže solate in meso. Ta živila naj bi pripravljali in shranjevali v skladu z navodili na embalaži. Drugi pa je zapisan na živilih z daljšo življenjsko dobo, na primer na embalaži testenin, riža ter na konzerviranih, zamrznjenih in posušenih živilih. Ta živila naj bi, tako NIJZ, po pretečenem roku začela izgubljati teksturo in okus, sicer pa naj bi bila še vedno varna za zaužitje.

Roki uporabe, še posebej na hitro pokvarljivih živilih, so tam zato, da varujejo naše zdravje. Vendar to ne pomeni, da se bo hrana pokvarila v trenutku, ko bo ura na dan roka uporabe odbila polnoč. Proizvajalci na embalažo živila napišejo prvi možen datum, ko bi se lahko živilo pokvarilo. Nič ne bo narobe, če se bomo pri preverjanju užitnosti živil »čez rok« zanašali na svoja čutila in na zdravo pamet.

Videz

Gniloba in plesen – oboje nam lahko že na prvi pogled sporoča, da je živilo pokvarjeno. Gnile dele (na primer pri sadju ali zelenjavi) lahko odstranimo in živilo vseeno zaužijemo. Plesen, ki se je nabrala na površini trdih živil (recimo trdi siri in suhe salame), živila ne uniči. Če odrežemo najmanj centimeter debel predel, kjer se je nabrala plesen, je živilo spodaj najbrž varno za zaužitje. Plesen v mehkih živilih (na primer kruh, sadje, kuhane testenine) lahko prodre globoko v notranjost in zato je treba takšno živilo, na katerem se je pojavila plesen, zavreči.

Vonj

Če je živilo na pogled v redu, ga povonjamo. Pri mnogih živilih nam lahko vonj pove, da je z živilom nekaj narobe. Če nas vonj odvrača oziroma je drugačen, kot smo ga pri tem živilu navajeni, je živilo verjetno pokvarjeno.

Okus

Če smo živilo pregledali in povonjali, pa nismo zaznali posebnosti, je zadnji preizkus še preizkus okusa. Zelo verjetno bo živilo, ki je spremenilo okus, spremenilo tudi vonj, tako da bomo že pred preizkušanjem zaznali, da ni več primerno za uporabo.

Če kljub vsemu še vedno ne zaupate rokom uporabe, poskrbite, da boste imeli hrane doma ravno dovolj, da jo boste lahko vso pojedli, preden ji poteče rok.

MD