Zaradi številčnosti, raznovrstnosti in nenehnega spreminjanja genetskih značilnosti prehladov, nikoli ne postanemo popolnoma odporni proti njim, se pa število prehladov s starostjo zmanjša. Možnost prehladnih obolenj povečuje tudi stres.

Virusi vstopajo v telo skozi sluznico nosu in oči. Simptomi se navadno pojavijo dva do tri dni po izpostavljenosti virusu. Komplikacije prehlada so sinusitis, bronhitis in pljučnica.  

 

Kako se lahko izognemo prehladu

 • Redno si umivamo roke.

 • Ne dotikamo se oči in nosu.

 • Uporabljamo papirnate robčke, ki jih po uporabi zavržemo.

 • Izbiramo zdrave odločitve (dovolj spanca, dovolj tekočine – vode, zdrava in sveža prehrana s sadjem in zelenjavo).

 • Ohranjamo optimističen pogled na dogajanje.

 

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

 • če simptomi prehlada trajajo več kot sedem dni,

 • če težko dihamo in požiramo,

 • če imamo trd vrat in izrazit glavobol (takoj k zdravniku!),

 • če imamo bolečine v ušesih,

 • če je telesna temperatura višja kot 38 °C

 • če hripavost, vnetje žrela in/ali kašelj trajajo več kot dva tedna.

 

Homeopatska zdravila

Vzemite na znanje, da je pri nekaterih zdravilih navedeno, da so namenjena za prvo fazo prehlada. Torej ne odlašajte in ne čakajte, kako se bo prehlad odvijal, ker tako lahko zamudite možnost za Aconit ali Belladono (ali nekatera druga zdravila), ki bi lahko preprečila nadaljnje zaplete prehlada.  

Aconitum – za prvo fazo prehlada (prvih 24 ur). Simptomi nastopijo nenadoma, po izpostavljanju hladnemu, suhemu vremenu. Suh kašelj, lahko visoka vročina, suha koža in sluznice, občutljiv na svetlobo. Bolnik je anksiozen in nemiren. Voden izcedek iz nosu, bolnik je zmerno žejen. Ko se bolnik začne znojiti, se svetuje prehod na Belladono.

Belladona – visoka temperatura, ki se pojavi nenadoma. Za prvo fazo prehlada. Bolnik je rdeč v lica, ima hladne ekstremitete, oddaja toploto, ima utripajoče bolečine (glavobol), oči so občutljive na svetlobo, moti ga hrup in želi ležati sam, v miru. Bolnik je zelo žejen.

Ferrum phosphoricum – za začetno fazo prehlada. V tem primeru se prehlad razvija počasi in konstantno. Temperatura ni tako visoka kot pri Belladoni ali Aconitumu. Na obrazu opazimo izmenično bledico in rdečico. Bolnik je utrujen. Temperatura niha tekom prehlada.

Allium cepa – simptomi so podobni tistim, ko režemo čebulo: obilen, voden izcedek iz oči in nosu. Pogosto je zabita vsaj ena nosnica. Voden izcedek pri brisanju iritira okolico nosu in zgornjo ustnico. Izboljšanje na svežem zraku.

Euphrasia – obilen, pekoč, iritirajoč voden izcedek iz oči, ne pa iz nosu (ravno nasprotno kot pri Allium cepa).

Pulsatilla – bolnik ni žejen, je spremenljivega razpoloženja, željan družbe. Lahko je jokajoč.  Simptomi se izboljšajo na svežem zraku. Kot specifični simptom so vodene oči z gostim rumenim izcedkom zjutraj. Bolnik ima neiritirajoč gost rumeno-zelen izcedek iz nosu, izgubo voha, suhe in razpokane ustnice.

Gelsemium – indikacija je prehlad, ki nastopi zaradi psihične ali fizične izčrpanosti. Značilna je splošna utrujenost, glavobol, ki se začne v zatilju in se širi čez glavo na oči – občutek težkih oči. Temperatura konstantno raste.

Nux vomica – bolnik je zelo razdražljiv, ker bolezen moti njegove vsakodnevne opravke. Simptomi se poslabšajo na toplem. Pogost začetek prehlada: zjutraj kihanje, sledi tekoč izcedek iz nosu, zvečer se nos zamaši.  

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

lekarna-pusnik-logo

Prejšnji članekEkipni duh
Naslednji članekPekli funšterc in krumpantoč