HoloTime, ConcertMatch, ThinkAlong je samo nekaj imen, ki zvenijo tuje in za marsikoga zapleteno. Gre za skovanke v angleščini, v kateri mladi danes najpogosteje komunicirajo s svetom, in s katerimi so poimenovali svoje poslovne skovanke (ideje) v okviru dogodka Startup Days. Dogodek je organiziral Ustvarjalnik, organizatorji pa so na zaključni prireditvi v nedeljo najboljše ideje tudi nagradili.
Nagrado za naj predstavitev poslovne ideje in naj produkt je dobila zasavska ekipa HoloTime. Ekipo so sestavljali Jernej Drnovšek, Nuša Gorišek, Zinedin Osmanović, Žiga Kos in Aleksander Krašovec. Mladi Zasavci so predstavili stojalo za telefon in aplikacijo, ki prek aparata projicira uro kot hologram v prostor, pri tem pa ne moti spanja, obenem pa se čez noč telefon na stojalu tudi polni.

 Nagrado za naj storitev je prejela ekipa ConcertMatch za platformo, ki klasičnim glasbenikom omogoča povezovanje s tistimi, ki iščejo glasbenika. Naj ideja po izboru občinstva in komisije je bila pasja ovratnica, ki preko EEG in EKG senzorjev zazna psičkovo počutje. Ovratnica nato uporabniku na telefon pošlje obvestilo, če mora kuža na stran, če ga je strah, če mu je slabo, ipd. Idejo je razvijala in predstavila ekipa ThinkAlong. Nagrada za naj družbeno koristno idejo je osvojila tabla Intervent, ki jo lahko prostovoljni gasilci – ko se jim mudi na intervencijo – namestijo na avto in s tem opozori ostale udeležence v prometu.

»Z  dogodkom smo več kot zadovoljni,« je povedal vodja organizatorjev Jernej Pangeršič. »Dijaki so pokazali, kaj vse so sposobni narediti v samo enem vikendu. Pred komisijo investitorjev in podjetnikov so suvereno predstavili svoje ideje in navdušili publiko. Predstavitev je bila sicer kar dobro obiskana, ampak sem vseeno upal na večje število. Mislim da so v nedeljo vsi udeleženci videli, česa so mladi sposobni. Hkrati pa vem, da so dobili novo zaupanje v mladino.«

Startup Days organizatorji vsako leto izvajajo na drugi lokaciji, tako da ga v Trbovljah naslednje leto ni pričakovati. »Imamo pa v Katapultu kar precej idej za dogodke, ki jih bomo izvajali v Zasavju,« je še dodal Pangeršič.

TPK

Prejšnji članekZlato priznanje za Tomaža Martinčiča
Naslednji članekV Zarji bo prostora za 12 oseb