Prvi trije krogi tekmovanja se odvijajo na daljavo – sodelujoči tekmujejo doma ali v šoli, ki jo obiskujejo. Prvi trije krogi štejejo kot šolsko tekmovanje. Sledi tekmovanje v živo, kjer se zberejo najboljši iz vse Slovenije. Udeleženci tekmujejo v svojih starostnih kategorijah – štirih za osnovnošolce, eni za srednješolce in eni za odrasle. V vsakem krogu se, odvisno od starostne kategorije, tekmovalci pomerijo v seštevanju, odštevanju, množenju, deljenju in iskanju neznanega števila.

Tokrat so prvi trije krogi tekmovanja potekali oktobra, novembra in decembra 2018. Najboljši iz vsake starostne skupine so se 19. januarja zbrali na državnem tekmovanju v OŠ Litija, kjer so se pomerili v peteroboju prej naštetih disciplin.

Udeležencev letošnjega državnega tekmovanja je bilo 76. Med prvo, drugo in tretješolci so največ točk dobili Filip Judež iz OŠ Šmihel Novo mesto, Maksim Regvat iz OŠ Riharda Jakopiča Ljubljana in Zara Petrovič iz OŠ Tišina. V kategoriji za 4. in 5. razred so bili prvi trije Maksim Janjić (OŠ Riharda Jakopiča Ljubljana), Luka Hozjan (OŠ Turnišče) in Matic Hanc (OŠ Tišina). V naslednji kategoriji, med šesto in sedmošolci, so bili prvi trije Tin Bevc Taraniš in Tija Žura (OŠ Center Novo mesto) ter Tomaž Holc (OŠ Breg Ptuj). Rene Žižek (OŠ Tišina), Lenart Frankovič (OŠ Gustava Šiliha Velenje) in Marija Judež (OŠ Šmihel Novo mesto) so največ točk zbrali v kategoriji za 8. in 9. razred. Med srednješolci so bili najboljši Žiga Škalič (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer), Nika Zabukovšek (I. gimnazija v Celju) in Urh Krafogel (Srednja strojna in kemijska šola Ljubljana). Med odraslimi in študenti pa Luka Bojanec, Rok Markelc in Juš Gašparič.

Savus

Foto: arhiv OŠ Litija