sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Hilarij danes startal

Radovan Skubic Hilarij naj bi na Triglav prispel 26. avgusta in v tem času prehodil 280 kilometrov. Svoj pohod je poimenoval Hilarijeva pot po zasavskih vrhovih do Triglava. Pot je posvetil prvemu vzponu na Triglav, ki se je 26. avgusta 1778 posrečil štirim domačinom iz Bohinja.

Startal je na Bizeljskem ob 4. uri zjutraj, kjer se prične Zasavska planinska »transverzala«. Zasavska planinska pot povezuje 13 planinskih društev, ki so organizirana v Meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja. Hilarijeva pot naj bi napovedovala tudi preporod poti v naslednjih letih. Prvi dan bo prenočil na Lisci, kjer mu bo župan občine Sevnica Srečko Ocvirk predal pozdravno pismo. Drugi dan bo pot potekala do Mrzlice, na Zasavski gori mu bo pismo predal zagorski župan Matjaž Švagan, tretji dan na Kumu trboveljska županja Jasna Gabrič. V projektu sodelujeta tudi občini Radeče in Krško. Pot tretjega dne se bo zaključila na Čemšeniški planini, četrti dan na Jančah, peti v Škofji Loki, šesti na Bohinjskem jezeru, sedmi dan pa bo šel mimo Zasavske koče na Prehodavcih na vrh Triglava. Tam bo izročil pozdrave oskrbniku koče, v kateri bodo pozdravi tudi shranjeni.

Jože Prah, ki je Hilarija pospremil na pot, je na svojem Facebook profilu zapisal, da veljajo za Hilarija legendarne besede Nejca Zaplotnika: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor