Dehidracija

Dehidracija je lahko resno stanje, ki lahko pripelje do odpovedi ledvic, kapi in infarkta. Žeja ni najboljši indikator, da morate piti – ko ste žejni ste že dehidrirani.

Ne spreglejte znakov dehidracije, ki jih lahko razdelimo v tri večje skupine:

  • blage (močan občutek žeje, suha, pordela koža, utrujenost, glavobol, suha usta, mišična šibkost, vrtoglavica)
  • resne (hiter pulz, hitro dihanje, ni znojenja, ni urina, zvišana temperatura, mišični krči, glavoboli, slabost)
  • kritične  – ko izguba vode doseže 10% (bruhanje, tahikardija – močno pospešen pulz, motnje vida, napadi krčev celega telesa, bolečina v prsih in trebuhu, nezavest)

Koliko tekočine potrebujemo, je povsem odvisno od klimatskih pogojev, oblačil, intenzivnosti in trajanja aktivnosti.

Oseba, ki se močno poti, bo potrebovala več tekočine kot nekdo, ki se ne. Določena zdravstvena stanja (diabetes, srčne bolezni), lahko tudi pomenijo, da potrebujete več tekočine. Bolniki s cistično fibrozo imajo v svojem potu velike količine natrija in morajo biti previdni, da ne dehidrirajo. Prav tako določene učinkovine (zdravila) kot npr. diuretiki  lahko povzročijo, da telo izgubi več tekočine.

Diuretiki

Če imate v svoji terapiji diuretike, bodite še posebno pozorni na znake dehidracije, saj ta zdravila pospešijo izločanje vode in natrija (soli) iz telesa, kar lahko hitro privede do dehidracije (in posledično tudi spremenjenega ravnovesja elektrolitov, kar pa ni tema tega prispevka). Če se veliko potite, imate diarejo in/ali bruhate, kontaktirajte zdravnika glede odmerjanja svojega diuretika. Njihovo delovanje namreč ni enako. Nekateri spodbudijo hitro in kratkotrajno diurezo (diuretiki Henlijeve zanke), medtem ko drugi delujejo počasneje in manj intenzivno (npr. tiazidni diuretiki).

Foto: Prijemališča diuretikov
Foto: Prijemališča diuretikov

Če jemljete diuretike, bodite tudi pozorni na izpostavljanje soncu, saj lahko kombinacija zdravila in UV žarkov privede do fototoksične reakcije (na izpostavljenih delih se v nekaj minutah ali urah pojavi opeklini podobna poškodba kože).

Preverite urin

Kako vemo, da smo popili dovolj vode – naš urin je svetel in čist. Če je urin temen, je potrebno vnesti več tekočine.  Kaj mislimo, lahko preverite v spodnji infografiki (povzeto po Cleveland Clinic).

Kaj lahko pijemo?

Priporočamo vodo. Vodo lahko dobimo tudi v hrani – sadju, zelenjavi. Športni napitki z elektroliti so bolj primerni za osebe, ki visoko intenzivno delajo/telovadijo pri visokih temperaturah, saj so lahko vir velike količine sladkorjev in kalorij.

Izogibati se je potrebno tudi napitkov z vsebnostjo kofeina (kava, energijske pijače), saj pospeši diurezo in posledično izgubimo večje količine tekočine.

Diuretično delovanje imajo tudi nekatere zdravilne rastline: zlata rozga, peteršilj, breza, kopriva, luštrek, brin, preslica,..

Prvi korak pri aktivnostih na soncu je pitje vode pred samo aktivnostjo.

Učenje, izpiti, stres… – Zasavc.net

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

lekarne-nasvet-1