Na zunanji umetni plezalni steni v centru Domžal so se 4. marca 2023 orodni plezalci in plezalke pomerili na državnem prvenstvu v lednem plezanju. Poleg slovenskih tekmovalcev in tekmovalk se je prireditve udeležilo večje število udeležencev iz drugih držav, skupno 45.

Pokal SHS

Tekmovanje je bilo zadnje izmed treh v okviru SHS pokala (slovensko-hrvaško-srbski). Tako so tekmovali najboljši predstavniki iz teh držav in pa še odlični člani italijanske reprezentance, plezalci iz BiH, Romunije in Slovaške.

Lepo vreme je k ogledu dogodka privabilo lepo število gledalcev, ki so z zanimanjem spremljali dogajanje v steni. V dopoldanskih kvalifikacijah so plezalci plezali v treh različnih smereh, kjer so zaradi kratkega tekmovalnega časa morali pokazati veliko spretnosti, vzdržljivosti, moči in hitrosti v odločanju, kako bodo razvozlali posamezne prehode v steni.

Odlične plezalne smeri

Ekipa postavljalcev smeri z izkušenim Mariom Musulinom na čelu je pripravila odlične plezalne smeri, v katerih so se orodja (ostro nabrušeni cepini) tekmovalcev morala obdržati  na vseh mogočih oblikah “hookov” (tako v žargonu imenujemo “oprimke”), tako lesenih,  plastičnih kot kamnitih in kovinskih. Obrnjeni so bili v vse smeri in ponekod precej razmaknjeni med seboj. Zahtevnost orodnega plezanja se namreč stopnjuje s tem, da so oprimki vse manj sigurni.

Tehnika plezanja

Tekmovalec mora orodje držati povsem pri miru pod istim kotom in hkrati premikati telo, da lahko doseže naslednjega, za kar potrebuje veliko moči in vzdržljivosti, mirno glavo in pa veliko razumevanja, kako pri tem uporabiti noge, da mu omogočajo obdržati se v steni. Nepoznavalce pogosto nekoliko bega izraz “tekmovanje v lednem plezanju”, saj nikjer ni opaziti nobenega ledu. Ravno stopanje plezalcev pa je ta podobnost (na leseni steni ji lahko rečemo “imitacija”) s plezanjem v ledu, saj plezalec ostro konico na sprednjem delu plezalnega čevlja zabija v steno. Nekatera prizorišča na tekmah evropskega in svetovnega pokala pa tekmovalcem ponudijo preizkuse tudi v pravem ledu, pogosto v obliki prosto visečih ledenih “sodčkov”, kjer plezanje postane zelo atraktivno in seveda tudi zelo zahtevno.

Odlična Korinšek in Guna

V popoldansko finale sta se tudi letos uvrstila dva odlična Zasavca: Nadja Korinšek in Marko Guna, člana slovenske reprezentance v lednem plezanju. Oba sta prikazala vrhunsko plezanje. Marko je v izjemno dolgi smeri odplezal najboljše od vseh finalistov. Z učinkovitim in hitrim plezanjem je tako že drugo leto zapored dokazal, da je trenutno najboljši slovenski ledni plezalec. Nadja pa je morala priznati premoč le naši najboljši tekmovalki Maji Šuštar in si zasluženo priplezala drugo mesto. Njuna nastopa sta nadaljevanje odličnih nastopov na tekmah celotne sezone slovenskega, SHS in evropskega pokala.

Plezarija

Za dobro organizacijo in vzdušje na prireditvi je tudi letos poskrbel zasavski zavod Plezarija, ki se trudi za razvoj plezalne kulture. Dobri rezultati zasavskih plezalcev v orodnem plezanju namreč niso naključni, saj je prav v Zasavju skoncentriranih največ plezališč za orodno plezanje v Sloveniji, nastajajo pa še nova.

Vili Guček

Foto: osebni arhiv