Na medgeneracijskem odru
Gledališki nastop dramskega krožka je bil sestavljen iz zgodb, s katerimi so v Cankarjevem domu predstavili utrip vsakdanjega življenja v domu in navdušili občinstvo. Vsi skeči so bili obarvani humorno in izvedeni v trboveljskem narečju. Prva zgodba opisuje srečanje zdravnika in pacienta pri zdravniškem pregledu. Zdravnik pacientu prepoveduje razvade, kot so alkohol in cigarete, prepove mu tudi razburjanje. Ko pacient to sliši, vstane in gre. »Kam pa?« ga vpraša zdravnik. »Gr’m d’ se ne bom razburu,« odvrne pacient. Gledališki nastop s tem naslovom so na medgeneracijskem festivalu odigrali dijaki GESŠ Trbovlje in stanovalci dramskega krožka Rcnije.

Rcnije se predstavijo

Dramski krožek, ki si je nadel ime Rcnije (zasavski izraz za zdravila), je v resnici povsem sveža zasedba, ki so jo v DUFS ustanovili v začetku letošnjega poletja. Krožek vodi višja medicinska sestra Blanka Naraglav, v njem pa za zdaj sodelujeta Zlatka Popovič in Darko Kermel.

Blanka Naraglav je v DUFS zaposlena že 32 let. Že v otroštvu je sodelovala v dramskih krožkih, vedno dobro in z veseljem napiše kakšen priložnosti govor. Že v osnovni šoli ji je učiteljica Genovefa Rak rekla, da se v njej skrivata pesnica in književnica. Ker je željo, da bi vodila dramsko skupino, dolgo nosila v sebi, je toliko bolj vesela, ker se ji je končno uresničila. Je avtorica besedila, s katerim so igralci nastopili, in tista, ki bo dramski krožek še oblikovala. Ker so stanovalci pokazali interes, bo vanj vključila tudi tiste, ki so gibalno ovirani. A zanje bo predstavo šele napisala. Idej ne manjka, najverjetneje se bo zgodba odvijala za mizo na prireditvi Nohšiht.

Zlatka Popovič, ki jo prijatelji kličejo Lili, je Trboveljčanka in živi v domu že štiri leta. V tem času se je vključila k plesni in pevski skupini. Letos pa tudi v dramski krožek. Nikoli prej ni nastopala ali se ukvarjala z gledališčem, a zdaj je ugotovila, da ji je to v veselje. Je dobra imitatorka, v prvi zaigrani predstavi je upodobila čistilko. Najbolj ji je bilo všeč, ker se je publika odzivala in se zabavala ob njihovi predstavi.

Darko Kermel, tudi Trboveljčan, je v domu drugo leto. V dramskem krožku nadaljuje svojo nekdanjo gledališko pot, ki jo je začel v otroškem gledališču in pozneje nadaljeval v gledališču Svoboda center, kjer je delal na odru in za njim. Zveza kulturnih organizacij mu je za delo na kulturnem področju podelila srebrno Linhartovo značko. Na odru Cankarjevega doma je v vlogi pacienta užival, kot že dolgo ne. Zelo se že veseli bodočih nastopov.

Razvedrila, dobre volje in smeha je vedno premalo, se strinjajo Blanka Naraglav in člana dramskega krožka Rcnije. Zato bodo poskrbeli za zdravila oziroma po trboveljsko »rcnije« ter ga v bodoče prinašali v vsakdanje življenje stanovalcev Doma upokojencev Franc Salamon. Nastopili bodo tudi ob slovesnostih in kulturnem prazniku.

(promocijska objava)