Kot je povedal direktor Mladinskega centra Zagorje ob Savi (MC Zos) Marko Pavlovič, se MC Zos lahko pohvali z enakim razmerjem prejemanja in pošiljanja prostovoljcev. Tega se v MC niti niso zavedali, dokler jim ni to omenila ocenjevalka nacionalne agencije Erasmus+, ko je na nedavnem obisku preverjala njihovo akreditacijo za projekt.
Prek projekta evropske prostovoljne službe (EVS) je Mladinski center Zagorje do zdaj poslal v Evropo 20 prostovoljcev, gostil pa jih je 23, od tega 10 na skupinskem EVS. Trenutno pa sta v Zagorju kot prostovoljki Laura Lopez de Egea Vedia in Nuria Sebastian Garcia. Iz Zagorja pa je odšel na Ciper prostovoljec EVS Andraž Renko.

Še vedno pa Zagorjani ne gredo tako brezskrbno v svet, pravi Pavlovič, saj potrebujejo za tak korak tudi pogum. Vendar na MC Zos jih poskušajo »spraviti od doma« najprej prek mladinskih izmenjav, ki trajajo teden ali dva, da dobijo prve izkušnje in odpravijo prvi strah pred neznanim. Po teh izmenjavah se mnogi bolj pogumno odločijo tudi za daljše prostovoljno delo v Evropi, s katerega pa se nato pravilom vrnejo bistveno samostojnejši, polni energije in novih idej ter poznanstev.

TPK

Prejšnji članekNa ogled razstava o osamosvojitveni vojni
Naslednji članekZagorjanke premagale Ptujčanke