Grad Bogenšperk naj bi po letu 1511 zgradila plemiška rodbina Wagen. Ko je umrl njen zadnji član, je grad zamenjal več lastnikov, leta 1672 pa ga je kupil Janez Vajkard Valvasor. V njem je imel grafično delavnico, knjižnico in zbirko kuriozitet. Dvajset let pozneje ga je s posestvi in dragoceno knjižnico prodal, ker je imel tako velike stroške z izdajo svoje Slave vojvodine Kranjske. Prav v tem delu je Bogenšperk takole opisal: "… Ima razgled daleč na visoke snežnike proti Koroški in Štajerski, čist in zdrav zrak, sicer ne ravnine, kljub temu pa polja po hribih, preizvrstno sadje vsake vrste – češnje so štiri ali pet na enem peclju – v bližini vinske gorice in nedaleč od gradu lep črn in rumen marmor, ki sem ga na svojem mestu že popisal."

Lastniki gradu so se nato menjali, zadnji plemiči na njem so bili člani rodbine Windischgrätz, ki so ga zapustili leta 1943. Med vojno je bila notranja oprema uničena, po njej je bila v gradu vojaška bolnišnica. V njem so 15 let živeli jezuiti, ki so ga obnavljali toliko, da ni še bolj propadel. Leta 1972 pa so začeli grad sistematično obnavljati.

Danes so na gradu muzejske razstave o zgodovini gradu, njegovih lastnikih in življenju slovitega polihistorja Valvasorja. V galeriji gostijo občasne druge razstave, v renesančnem ambientu potekajo različne kulturne prireditve, poslovni seminarji, banketi. Nemalo parov pa si grad Bogenšperk izbere tudi za svoj poročni obred.

ZT