V sredo, 26. decembra, je bil v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje tradicionalen božično novoletni koncert Delavske godbe Trbovlje. V letu, ko praznujejo 115 let aktivnega delovanja, so se predstavili z deli slovenskih in tujih skladateljev. Vodi jih dirigent Jože Kotar, ki je klarinetist, enako kot njegovi predhodniki, Anton Hudarin, Miha Gunzek in Alojz Zupan – Vuj. Godbeniki se udeležujejo tekmovanj in gostujejo po Sloveniji.

Ob ustanovitvi, leta 1903, so se zbrali rudniški delavci in amaterski glasbeniki, ki so se pred tem povezovali v glasbene skupine z željo, da bi sooblikovali novo nastajajoči kulturni utrip domačega kraja. Sprva so igrali koračnice, pod vodstvom zadnjega kapelnika in obenem prvega dirigenta, Antona Hudarina, so se je začeli preizkušati tudi v igranju zahtevnejšega, bolj umetniško obarvanega programa.

Prva skladba koncerta je bila Na svoji zemlji Marjana Kozine, ki jo je priredil Andrej Šolar. Bojan Adamič je napisal Trboveljsko rapsodijo, ki jo je Jože Kotar dirigiral po originalnem zapisu avtorja. El Camino real Alfreda Reeda so že igrali španski publiki, a so bili tudi tokrat nagrajeni z bučnim aplavzom domače publike. Bands around the World Paula Yaderja po priredbi Harolda Waltersa je skladba, ki predstavi glasbo v nekaterih evropskih državah, na Japonskem in v Ameriki.

Naštetim so v drugem delu sledile Koračnica poliglotov Bojana Adamiča, Oregon Nizozemca Jacoba de Haana in There´s no business like show business Irvinga Berlina po priredbi Naohira Iwaia. Decembrske praznike si je težko predstavljati brez Straussovih melodij. Zadnje uradno napovedane skladbe so bile Unter Donner und Blitz Johanna Straussa po priredbi Alyre Delhaye, Rosen aus dem Süden po priredbi Hansa Klimenta in skorajda že obvezen Radetzky marš Johanna Straussa starejšega.

Po uradnemu delu so zaigrali še nekaj skladb, da so vsaj delno potešili želje publike, ki je aktivno sodelovala, kjer so pričakovali izvajalci.

Delavska godbe šteje okoli šestdeset članov, ki se danes večinoma profesionalno ukvarjajo z glasbo. Izkušnje starejših prenašajo na mlajše in v večgeneracijski skupnosti ustvarjajo in dosegajo vidne rezultate. Do zdaj so izdali že več plošč in zgoščenk, pripravljajo pa že novo.

Njihovo glasbo lahko poslušamo tudi na Youtubu, saj se tako lahko predstavijo vsem ljubiteljem godb.

Ob jubileju so jim čestitali podžupanja Občine Trbovlje Maja Krajnik, predstavnik Prekmurske godbe Bakovci, predstavniki Steklarske godbe Hrastnik in Rudarske godbe Hrastnik. Slednja letos praznuje 165-letnico.

Irena Vozelj