Delodajalci si želijo, da bi mladi po končanem šolanju znali poprijeti za delo, se znašli v različnih okoliščinah, obvladali različne veščine in bili vajeni tudi timskega dela. To so izzivi, s katerimi se na inovativen način soočajo na Srednji tehniški in poklicni šoli (STPŠ) Trbovlje, ki jo vodi ravnateljica Marjetka Bizjak. Njihov cilj je usposobiti motivirane mlade ljudi, ki se že tekom šolanja seznanjajo s praktičnimi vidiki osvojenih znanj in v teoriji prepoznavajo uporabno vrednost. Da bi to dosegli, pa potrebujejo tudi naklonjeno gospodarsko okolje in opremo. Poleg konference TRiii, ki jo je STPŠ letos pripravil drugič, je šola letos sodelovala tudi na razpisu za inovacije Območne zbornice Zasavje z uvedenim strokovnim modulom Novomedijsko ustvarjanje. Tega je uvedla na pobudo Delavskega doma Trbovlje, s katerim tudi sicer odlično sodeluje. Septembra bodo na šoli otvorili učilnico za inštalaterje, v četrtek, 9. junija, pa so otvorili učilnico, imenovano ComLab. Namenjena je učencem vseh letnikov računalništva, a brez dvoma jo bodo lahko najbolj izkoristili prvi letniki, ki se bodo v njej kalili ves čas svojega šolanja.
Učilnico so učenci uredili sami, prepleskali stene in jo pospravili. S pomočjo donatorjev je šola v njej namestila šest računalnikov z monitorji in vsemi pripadajočimi inštalacijami. Učilnica ni velika, a v njej bo dovolj prostora za razvijanje idej, raziskovanje in pretvarjanje zamisli v uporabne – predvsem informacijske – rešitve. V nadaljevanju bodo prostor nadgradili tudi z opremo za ustvarjanje multimedijskih vsebin, pri čemer jim bo na voljo oprema Delavskega doma Trbovlje. V učilnici so dijaki prvih letnikov že predstavili nekaj izdelkov, ki so jih ali jih še bodo razvili pod mentorstvom Uroša Ocepka, Žige Podplatnika in Sama Kmetiča.

Marjetka Bizjak se je na dogodku zahvalila donatorjem, med njimi tudi Rotary klubu Zasavje Kum in Janezu Lipcu. Z vsemi predstavniki donatorskih družb je podpisala sporazum o nadaljnjem sodelovanju, ki naj ne bo le – kot je dejala – na papirju ali računalniški predstavitvi, temveč dejanska z osnovano vsebino in pomembna za dijake, ki se bodo po končanem šolanju pridružili trgu dela ali se nadalje izobraževali.

Trenutno na šoli poučuje 29 učiteljic in učiteljev, izvajajo sedem oziroma letos osem izobraževalnih programov, v tekočem šolskem letu pa jo obiskuje 321 dijakov. Učilnica ComLab je v prvi vrsti namenjena programu računalniški tehnik, vendar bodo v bodoče vsebine in opremo nadgrajevali in povezovali tudi s programoma elektrotehnike in strojništva.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekZagorjank ne bo v ligi prvakinj
Naslednji članekDelavnice za brezposelne