Tudi zasavske glasbene šole smo povprašali kaj je pri njih novega in katere aktivnosti načrtujejo v novem šolskem letu. Danes objavljamo novosti še na Glasbeni šoli Hrastnik. Na vprašanja nam je prijazno odgovorila ravnateljica Polona Kovač.

Ali ste med počitnicami opravili kakšna naložbena oziroma vzdrževalna dela v svojih šolskih objektih? Katera, kakšna je vrednost? Kako ste se pripravili na novo šolsko leto?

Opravili smo vzdrževalna dela v šoli in okolici.

 

 

Koliko učencev v letošnjem šolskem letu obiskuje vašo šolo in koliko se jih je na novo odločilo za obisk glasbene šole?

V programe Predšolska glasbena vzgoja, Glasbena pripravnica, Plesna pripravnica, Glasba in Ples je vpisanih 161 učencev. Prvič pa je prag glasbene šole prestopilo 25 učencev.

 

Koliko in katere inštrumente poučujete na vaši glasbeni šoli? Imate tudi kakšne dodatne programe (balet, različni orkestri)?

Poučujemo godala, pihala, trobila, tolkala, brenkala, inštrumente s tipkami, ljudska glasbila: citre in diatonično harmoniko. Poučujemo tudi balet in sodobni ples, to je skupinski pouk. Učenci višjih razredov so vključeni v razne orkestre, skupine in ansamble. Radi se pridružijo tudi bivši učenci.

Ali so programi zapolnjeni, ali je še možen vpis, in za katere inštrumente?

Možen je še vpis k skupinskemu pouku Predšolske glasbene vzgoje, Glasbene pripravnice, Balet in Sodobni ples.+

 

Imate v letošnjem šolskem letu v načrtu kakšne večje dejavnosti, povezane s šolo (morda obletnice, prireditve, sodelovanje s širšo skupnostjo itn.)?

V letu 2023 Glasbena šola Hrastnik obeležuje 70. obletnico delovanja. Nadaljujemo z načrtovanimi koncerti, s katerimi se bomo z novimi skladbami in plesi predstavili staršem in drugim ljubiteljem glasbe in plesa.

 

Kaj pogrešate (morda ureditev kakšnih prostorov, posodobitev, gradnjo česa novega, posodobitev programov itn.), kaj bi radi spremenili, izboljšali?

Stavba na Cesti 1. maja 61 je stara in zato potrebna temeljite obnove, energetske sanacije. S strani ustanoviteljice Občine Hrastnik je obljubljeno, da se prenova začne naslednje leto.

 

Se boste v letošnjem letu lotili kakšnih večjih vsebinskih projektov, se udeležili tekmovanj, revij?

Zasavske glasbene šole med sabo dobro sodelujemo. Tako bomo 18. januarja skupaj organizirali že 29. plesno revijo zasavskih glasbenih šol.

V tem triletnem obdobju v Zasavju poteka tudi Državno tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije. Vsekakor se bodo tega tekmovanja in tudi drugih, udeležili  nadarjeni mladi inštrumentalisti iz naše šole. Vsi učenci pa bodo veliko nastopali, saj radi pokažejo, kaj so se novega naučili.

Koliko ljudi je zaposlenih v vašem zavodu?

Strokovnih in drugih delavcev je skupaj 20. V odgovoru želim številki dodati predvsem to, da naši učitelji spodbujajo ljubezen do glasbe in glasbenega izražanja. So dobri učitelji in jim je mar za učence ne glede na njihove sposobnosti.

V preteklih letih je bilo učiteljev v Sloveniji preveč, sedaj jih je premalo. Je tudi pri vas tako? Zakaj ja ali pa zakaj ne?

Kadrovsko stisko, predvsem za deficitarne inštrumente, ob pomanjkanju učiteljev občutimo predvsem manjše šole.+

 

BS

Foto: GŠ Hrastnik


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Rezika Koritnik
Naslednji članekŠahirali v Pozničev spomin