Koncert ob 155-letnici Pihalnega orkestra Svea Zagorje, za katerega so vstopnice pošle že teden prej, je navdušil občinstvo in dokazal, da sodijo zagorski godbeniki med vrhunske izvajalce različnih glasbenih zvrsti.
»Vsaka priložnost zahteva primeren izbor glasbe,« je pred koncertom povedal dirigent Peter Kuder. »Ta je seveda v rokah dirigenta, ne gre pa tukaj za osebne želje in glasbeni okus. Potrebno je gledati širše in upoštevati celo vrsto dejavnikov.« Pri izboru so pomembni programska ideja, koncept, mogoče rdeča nit koncerta, kakor tudi dosegljivost notnega materiala in zahtevnost skladb, ker gre nenazadnje za ljubiteljski glasbeni sestav, ki pa želi – je poudaril dirigent – z glasbo ustvariti prijetne občutke tako pri publiki kot tudi pri glasbenikih. Seveda mora dirigent vse spraviti v smiselno glasbeno celoto.

Na vprašanje, kaj je najljubše njemu, je povedal: »Program spreminjamo od koncerta do koncerta, igramo zelo različne žanre, ker je pihalni orkester s tega vidika zelo univerzalen in uporaben glasbeni sestav. Težko bi opredelil, kaj izvajam najraje. Predvsem vedno nekaj drugega, čim manj ponavljanja. Jubilejni koncerti so običajno programsko drugače zastavljeni kot na primer novoletni.«

Tudi tokratni jubilejni koncert je bil programsko pester in bogat. Prvi del je izvedel gostujoči Pihalni orkester Kemnath z Bavarske. V drugem delu koncerta, ki ga je izvedla Svea, je z godbeniki kot solist na vibrafonu nastopil njihov izvrsten mladi tolkalist Luka Jahn, ki se izobražuje na Srednji glasbeni šoli v Celju. Ob takšnih dogodkih godbeniki vedno radi k sodelovanju povabijo tudi Zagorski oktet, s katerim si med drugim delijo vadbene prostore, kot vokalna solistka pa z orkestrom redno nastopa njihova saksofonistka Neva M. Hafner. Orkester se je na koncertu spomnil slovenske popevke in tekstopisca Dušana Velkaverha, minil pa je tudi v znamenju tradicionalne glasbe dežele, od koder so prišli gostje iz bavarskega Stadtkapelle Kemnath, koder so tudi Zagorjani že večkrat gostovali.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekČistili rudarske pomnike
Naslednji članekAvto obdržal elektro drog