Danes, 5. oktobra, ob 11. uri so se poklicni gasilci zbrali na protestnem shodu pred poslopjem Vlade RS. Med njimi so tudi gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje. Kot so povedali organizatorji shoda, pričakujejo na njem gasilce vseh poklicnih enot, ki dopoldne nimajo svojih delovnih obveznosti. K podpori pa so povabili tudi prostovoljne gasilce in tiste, ki jih podpirajo v prizadevanju za izboljšanje socialno-ekonomskega položaja.

Kot so pojasnili v sindikatu, so njihove zahteve minimalne. Zahtevajo namreč, da se poklicnim gasilcem odpravijo anomalije v plačnih razredih in postavijo poštene osnovne plače. Z vlado predlaganega aneksa h kolektivni pogodbi za dejavost poklicnega gasilstva po pogajanjih niso podpisali, ker želijo, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na delovnih mestih vodje gasilske skupine in vodje izmene II pa za tri plačne razrede.

Na ministrstvu za javno upravo nasprotno vztrajajo, da so bile predlagane uvrstitve gasilcev korektne in bi po vladni ponudbi 72 odstotkov gasilcev napredovalo za dva plačna razreda in skoraj vsi drugi vsaj za enega. Ne morejo pa ugoditi sindikalni zahtevi po napredovanju v višji plačni razred obeh vodstvenih delovnih mest, zaradi primerljivosti z drugimi poklici.

ZT

Prejšnji članekS pobudo tudi v Trbovljah
Naslednji članekDelovna nesreča, trki in berač