Gasilci iz Turja imajo letno dve do tri intervencije, predvsem pomagajo v elementarnih nesrečah in reševanju. Aktivno se vključujejo v vse dejavnosti v kraju, najbolj prepoznavna pa je njihova gasilska veselica. To pripravijo prvo soboto v juliju v okviru hrastniškega občinskega praznika. Ob veselici organizirajo že tradicionalne kmečke igre. Letos so bile že 27. po vrsti. Iger se udeležujejo Hrastničani, pa tudi društva in ekipe iz ostale Slovenije. Pomerijo se v žaganju hloda, sestavljanju voza in različnih drugih spretnostih, tekmovanje pa zaključijo z latvico močnika, zabeljenega z ocvirki. Nemalo ekip ima s tem rahle težave, saj ga morajo člani – če jim diši ali ne – pojesti in to z leseno žlico. Gasilci iz Turja, ki so v komisiji, so namreč strogi in nikomur ne pogledajo skoz prste. Na pritoževanja, češ da je močnik prevroč, da bi ga lahko jedli, odgovorijo s kuhinjskim termometrom, ki ga zabodejo v jed. Ta je, pravijo, pri okrog 35 stopinjah Celzija ravno pravšnja za uživanje. Zmagovalna ekipa kmečkih iger osvoji prehodni pokal, ki je zadnji dve leti v lasti Podkrajcev. Nekaj let zapored so ga osvajali tudi gasilci z Dola.

Ko se v Turju pripravlja in odvija gasilska veselica, sodeluje cela vas. Pomagajo vsi od mladih do starejših. Povedo pa še to, da imajo vedno lepo vreme. Četudi prej lije kot iz škafa, se ob kmečkih igrah in veselici nebo zjasni. To pa zato, pravijo, ker dajejo že vrsto let na svetega Florijana za mašo, h kateri pridejo tudi gasilci od drugod po svoj blagoslov.

Leta 2012, ko je PGD Turje slavilo 60-letnico, so energetsko obnovili gasilski dom in mu zamenjali streho. V njem imajo sodobno dvorano, številne pokale s tekmovanj in zadovoljivo gasilsko opremo. V domu se radi družijo tudi mlajši – prav tako gasilci – ki jih njihovi starši ne morejo prehvaliti. To pa zato, ker vedno z veseljem sodelujejo pri aktivnostih, ki jih v društvu in kraju ne manjka. Poleg naštetih tudi pri postavljanju prvomajskega mlaja, pripravi regijskega orientacijskega tekmovanja ali košnji okrog stavb, če je ta potrebna.

Tatjana Polanc Kolander