sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Garjavci pri psih in mačkah

Demodikoza
Vsi psi imajo majhno število garjavcev vrste Demodex spp., ki živijo v dlačnih mešičkih. To so mikroskopsko majhne živalce in niso vidne s prostim očesom. Pri nekaterih psih se ti garjavci preveč razmnožijo in pride do izbruha bolezni, imenovane demodikoza.

Lokalna oblika demodikoze se pojavi pri mladičkih v starosti med 3 in 6 mesecem starosti. Po navadi poteka v blagi obliki in živali se dobro odzovejo na terapijo. Spremembe na koži se pri lokalni obliki največkrat pojavijo okrog oči (kot bi imeli očala), na obrazu, trebuhu ali tačkah. Veliko primerov izbruhov bolezni lahko preneha oziroma ozdravijo tudi brez terapije. V  nekaterih primerih pa se razvije generalizirana oblika.

Generalizirana oblika se lahko pojavi tudi pri starejših psih in se kaže kot posledica prvotnega obolenja, ki oslabi imunski sistem. Generalizirano obliko demodikoze je potrebno zdraviti dalj časa. Simptomi  se pojavijo po celem telesu in vključujejo rdečino kože (eritem), kožo brez dlak, zadebeljeno kožo, izgled kože kot da bi bila krastava in razjede po koži.

Zakaj pri nekaterih psih pride do izbruha bolezni, se ne ve točno. Strokovnjaki predvidevajo, da so prisotni tudi genetski faktorji, kot so problemi z imunskim sistemom, ki lahko predstavljajo vzrok za izbruh bolezni.

Za Demodex canis je znano, da naseljuje kožo ter dlačne mešičke in se prenaša z matere na mladičke z dojenjem, kasneje pa je omejen le na pse z dokazano okužbo in se ne prenaša na druge. Pri mačkah sta pogosta D. cati in D. gatoi. Za slednjega je značilno, da je zelo kužen in se prenaša med živalmi.

1Za ugotovitev oziroma postavitev diagnoze bo vaš veterinar vzel ostružke kože na spremenjenih mestih, jih pogledal pod mikroskopom in preveril prisotnost garjavcev.

Zdravljenje

Zdravljenje demodikoze je odvisno od okužbe. Lokalno vnetje  pogosto ne potrebuje zdravljenja, le opazovanje. Po navadi se pozdravi samo od sebe brez zdravljenja.

Nasprotno se generalizirana oblika demodikoze zdravi. Zdravilo se lahko aplicira v oralni obliki ali v obliki kožnega nanosa. Če je poškodba kože še v povezavi z bakterijsko okužbo, veterinar predpiše tudi antibiotično terapijo. Terapija je potrebna, dokler so garjavci prisotni v kožnih ostružkih ter do negativnih ostružkov kože.

Pri kroničnih obolenjih je potrebno dolgotrajno zdravljenje. Živali s kronično demodikozo so prenašalci. Ker se Demodex lahko prenaša z matere na mladiča, se priporoča, da se take samice ne pari.

Sarcoptes

2Garjavci iz družine Sarcoptes povzročajo zelo nalezljivo kožno bolezen psov. Najbolj znan povzročitelj je Sarcoptes scabei.

Te male živalce so bodo pregrizle skozi kožo, povzročale hudo srbenje in razdraženost kože. Zaradi poškodb kože pride do izpadanja dlake. Ta bolezen je ozdravljiva s preprostim nanosom sredstva proti parazitom, vendar je zelo nalezljiva za druge živali in tudi človeka. Lastniki naj živali med zdravljenjem osamijo, da ne pride do okužbe drugih živali.

Simptomi se kažejo kot močno in intenzivno praskanje, izpuščaji po koži, nastajanje krast na prizadetih področjih kože (najpogosteje na uhljih, komolcih, trebuhu) in izguba dlake.

Najpogostejši način okužbe je s stikom z okuženo živaljo, saj garjavci hitro preidejo iz ene živali na drugo. Pasja zavetišča, pasji hoteli, pasji frizerji, stik z okuženo živaljo na sprehodu in tudi veterinarske ambulante predstavljajo visok rizik okužbe prav zaradi velikega števila možnih okuženih živali. Do okužbe pride po navadi 2 do 6 tednov pred pojavom simptomov.

Zdravljenje

Živali, ki so okužene z garjavci, zdravimo s pripravki proti garjam. V posameznih primerih je potrebno psa tudi okopati s šamponom, da pobijemo večino garjavcev, živečih v koži. Zdravljenje je potrebno ponoviti v 14 dneh do 1 meseca, saj pripravki ne delujejo na jajčeca, ampak le na odrasle oblike garjavcev. Na voljo je veliko pripravkov za zdravljenje garjavosti, od ampul, šamponov in oralnih pripravkov, vendar nekatera ne bodo delovala, saj so garjavci že razvili odpornost na določena zdravila. Zdravljenje lahko traja od 2 do 6 tednov, odvisno od okuženosti. V tem času je priporočljivo omejiti stik okužene živali z drugimi živalmi.

Zdrav imunski sistem lahko prepreči ponovitev simptomov, zatorej je potrebno imeti psa med zdravljenjem v čim bolj mirnem okolju. Zagotovite mu redno hranjenje, udobno ležišče, ki naj bo ločeno od pohištva in postelj ljudi, vendar se mora še vseeno počutiti, da je član družine, ne pa ga ločiti od vseh prej njemu dostopnih stvari.

Cheyletiella

Cheyletiella je zelo nalezljiv kožni parazit, ki se prehranjuje s keratinovo plastjo kože (zunanja plast). To kožno obolenje ima podobne simptome kot okužba z bolhami in se zdravi z enakimi pripravki. Cheyletiella lahko preživi do 10 dni brez gostitelja in se lahko prenaša iz živali na človeka. Okužbo imenujejo tudi »hodeči prhljaj«, ker Chelyletiella dviguje zgornjo plast kože in izgleda kot bi se prhljaj premikal in puščal sled koščkov odmrle kože na površini kože. Ti garjavci povzročajo blago vnetje kože, vendar je pri mladičih lahko vnetje močnejše zaradi slabše razvitega imunskega sistema.

3Simptomi okužbe s Cheyletiello so izguba dlake, prekomerno praskanje, vidne odmrle luske kože, prhljaj na površini kože.

Vaš pes se lahko okuži z Cheyletiello pri pogostem druženju z drugimi živalmi, obisku pasjih hotelov, obisku pri samčku ali samički zaradi parjenja, obisku pasjih salonov. Ker garjavec lahko preživi dalj časa tudi brez gostitelja, se pes lahko ponovno okuži zaradi neprimerne dezinfekcije pasjih ležišč.

Ob sumu na katerokoli obolenje z garjavci je priporočljivo obiskati vašega veterinarja, da ugotovi povzročitelja in predpiše ustrezno zdravilo za vaše živali. V nekaterih primerih okužbe z garjavci je potrebno zdraviti tudi druge živali, ki so bile v stiku z obolelo živaljo. Na tržišču je veliko pripravkov proti garjam. Od  ampul, šamponov in tudi oralnih sredstev. Z veterinarjem pa se pogovorite tudi o dezinfekciji prostorov za zmanjšanje možnosti ponovne okužbe in hitrejšega okrevanja vašega ljubljenčka.

V prispevku so opisani simptomi okužb le za pse, vendar garjavci okužijo tudi druge živali  in simptomi so enaki tudi pri mačkah, kuncih, dihurjih, lisicah … Zatorej, če imate doma še kakšno drugo žival, bodite pozorni na znake sprememb na koži in kljub temu, da mislite, da ni nič narobe, pripeljite vašega ljubljenčka k veterinarju na pregled. Kot smo omenili že prej, se simptomi lahko razvijejo šele po 6 tednih po stiku z obolelo živaljo.

Miran Knez,  dvm

Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor