V vsaki krajevni skupnosti se najde skupina ljudi, ki ima voljo in veselje za organizacijo krajevnih prireditev. Tudi v KS Boben ni nič drugače. V njej je najbolj aktivno Prosvetno društvo Čeče Hrastnik, ki ga vodi predsednica Karolina Senčar. Z njo tesno sodelujejo še Joži Hriberšek, Ana Selič, Nuša Gregorčič, Marija Sajovic, Jože Gregorčič in Janez Dornik.
Vsi delujejo v dramski skupini Funšterctim, sicer pa primejo za delo tudi pri organizaciji prireditev. Februarja organizirajo pohod na Kum, otroško maškarado, včasih pa tudi pustovanje za odrasle. Marca pripravijo v sodelovanju z otroki praznovanje za matere in žene. Ker so skoraj vsi člani Funšterctima tudi motoristi, se aprila odpeljejo na žegnanje motorjev v Mirno Peč. Nato postavijo mlaj in pripravijo prvomajsko kresovanje. Manjšo slovesnost pripravijo tudi ob zaključku šolskega leta, združijo jo s tekmovanjem v kuhanju grenadirmarša. Ko se počitnice končajo, običajno otroke v šolo pospremijo z manjšo slovesnostjo, vsi pa so že sredi velikih priprav na praznovanje svojega krajevnega praznika, 14. oktobra. Vsako leto si kaj novega izmislijo, tako so nekaj časa tekmovali v pripravi različnih jedi, izvedejo turnir v malem nogometu ali pa v kakšnem drugem športu, pečejo kostanj in se imajo lepo. Novembra pripravijo martinovanje, decembra pa Miklavžev pohod na Mrzlico in obdarovanje za otroke. Večina prireditev se odvija v njihovem zadružnem domu ali na športnem igrišču poleg. Tam se moški del krajanov tudi čez leto rado rekreira, ženske pa raje obiskujejo jogo ali pilates.

Ob vsem delu ne pozabljajo na zasavsko dediščino, predvsem rudarsko, pa tudi kmečko. Prvo na zanimiv in humoren način predstavljajo v svojem skeču Knapovska culinga, s katero so gostovali že v marsikaterem kraju. Igro je napisala Karolina Senčar, ki se sicer podpiše pod večino njihovih dramskih besedil, sočno in pristno pa jo odigrajo ostali člani Funšterctima. Janez Dornik igra rudarja, ki na plačilni dan svoj denar zapije v gostilni. »Jaz igram pa njegovo babo,« iskrivo pravi Joži Hriberšek, ki ji je vloga pisana na kožo. »Še preveč se vživi v njo,« doda Janez Dornik, »včasih me prav močno mahne.« V skeču skupina naslika prizor nekdanjega rudarskega življenja v pristnem knapovskem žargonu, v pristnih oblačilih in okolju. V svojem repertoarju imajo še humorni predstavi Perice, ki se odvija pri koritu, ob katerem ženske perejo in se menijo o vsakdanjih stvareh, ter Čečanske jetrnice. Slednja je malo zahtevnejša, saj v njej dejansko izdelajo jetrnice, za kar potrebujejo maso, čas in tudi malo več priprave, ker skeč vsebuje daljša besedila. Sicer pa Funšterctim slovi tudi po odlični pripravi funšterca, ki ga peče na tradicionalnem štedilniku – špurgetu z ocvirki in vsem potrebnim. Z njim navdušujejo staro in mlado, domače in tuje občinstvo. Ko so ga pekli ob sprejemu uspešnih hrastniških športnikov, je ljudem teknil celo bolj kot čevapčiči.

Skupina Funšterctim je za aktivno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture letos prejela Priznanje 8. februar Občine Hrastnik, Karolina Senčar pa za svoje uspešno in dolgoletno kulturno udejstvovanje že lani tudi bronasto občinsko priznanje.

Tatjana Polanc Kolander

Članek je bil objavljen v Zasavskem tedniku, ki je izšel 29. junija 2017.

Prejšnji članekStreljali z zračno puško
Naslednji članekV Evroparku tudi telovadba za možgane