Ekipa Društva upokojencev Hrastnik se je udeležila letos že tradicionalnega 10. festivala Funšterc – festival stekla in zasavske kulinarike. Na festivalu se poleg funšterca pripravlja tudi krumpantoč, ki izvira iz spodnjega dela Hrastnika, in je bil tradicionalna jed steklarskih družin.

Letošnji festival je potekal v bivših rudarskih prostorih pri kompresorski postaji v Hrastniku. Članice DU Hrastnik so povedale, da je bila to dobra odločitev, saj funšterc izhaja iz domov rudniške kolonije in so ga rudarji zaradi njegove oblike in barve poimenovali knapovsko sonce, ker jim je v času malice osvetlilo temačen prostor v rudniku. Pri pripravi funšterca in krumpantoča ni odločilen samo okus, veliko šteje izvirnost, ki pa nima meja in smo jo na našem štantu ponudili tudi mi. Za kuhalnico, šeflo, ponev, skrbno pripravljeno maso, narezano čebulo in okusno solato so skrbele naše prostovoljke Sanda, Ljiljana, Eli in Stanka. Že samo s svojo opravo so pokazale, da bo funšterc narejen in postrežen z ljubeznijo. Zato tudi ni manjkalo pohval in prijaznih besed.

Festival je obiskala pisana druščina okušanja in zabave željnih domačinov, gostov, pevcev, plesalk, glasbenikov. Nastopila je hrastniška rudarska godba, ki so se jim pridružili godbeniki iz Idrije. Funšterc in krumpantoč je pripravljalo 15 ekip na skrbno okrašenih stojnicah, gostje iz Idrije pa so obiskovalce pogostili tudi s svojimi slavnimi idrijskimi žlinkrofi.

Poleg naših okusnih prigrizkov pa smo si lahko ogledali tudi štante z izvirnim nakitom, zasavsko pravljico, medenimi izdelki …

Jerica Laznik

Foto: Jerica Laznik