Dan odprtih vrat so za ogled podjetja izkoristili poslovni partnerji (dobavitelji in kupci), občani Hrastnika, občinska vodstva, bivši zaposleni in šolarji. Marsikdo je povedal, da je bil ogled izjemno pozitivna izkušnja, saj malo ljudi ve, kaj vse počnejo v Forsteku. Podjetje, v katerem je zaposlenih 65 ljudi, so predstavili direktor Boleslav Kmet, vodja proizvodnje Aleš Bombek, vodja IT Jerko Lekočevič, vodja priprave dela Borut Topolovec in vodja R&D Stanko Bebar z ekipo. Predstavili so dobre prakse orodjarne, bezpapirno poslovanje in brezpapirno proizvodnjo ter testno napravo za blister pakirne linije. V Forsteku so še posebej ponosni, da jim je sredi letošnjega leta uspelo vzpostaviti brezpapirno poslovanje in brezpapirno proizvodnjo. To jim omogoča poslovanje s precej manj napakami, olajša delo, precej večja je sledljivost in kakovost dela. Namenski programi omogočajo povezavo vseh faz dela v podjetju od naročila do odpreme izdelka. Poslovanje je centralizirano, vsi udeleženci v vodstvu, pripravi in proizvodnji imajo možnost s petimi kliki dobiti najnovejšo informacijo o tem, kaj se dogaja v proizvodnji. Forsteku prinaša takšno delo veliko prednosti, lajša poslovanje in delovanje in je tudi dodatna vrednost na trgu.

Forstek nadaljuje več kot 50 letno tradicijo v svoji dejavnosti. Podjetje je naslednik orodjarske dejavnosti v hrastniški steklarni. Nastalo je iz delavnice za izdelavo, popravila in vzdrževanje orodij v Steklarni Hrastnik. Ustanovljeno je bilo leta 1993, za kratek čas kot hčerinsko podjetje Steklarne, kmalu pa je postalo samostojno podjetje na novi lokaciji na Dolu pri Hrastniku. Skozi desetletja proizvajanja steklarskih orodij je Forstek postal specialist za proizvodnjo tehnično zelo zahtevnih izvedb innajrazličnejših oblik orodij za vse vrste tehnologij izdelave steklenih izdelkov. Že pred leti so svojo dejavnost razširili še na proizvodnjo orodij za pihano plastiko ter delov za navtično industrijo za megajahte.

Danes so glavni izdelki in dejavnosti podjetja: naprave za polnilne in pakirne linije za farmacevtsko industrijo, orodja za steklarsko industrijo, orodja za pihano plastiko, prototipi iz akrilnega stekla in razne strojne dejavnosti. V Forsteku uporabljajo naslednje tehnologije: razrez materiala, grobo struženje in grobo rezkanje, varjenje ali metalizacija, končna obdelava oziroma fino rezkanje in struženje, cizeliranje in poliranje ter montaža. »Naše vrednote so osebni odnos, prilagodljivost, inovativnost, hitrost, odgovornost, odprtost za spremembe in nove izzive,« pravijo v Forsteku.

MP

Prejšnji članekTik pred začetkom
Naslednji članekBežeči stol in osvetljena hobotnica