Na letošnjem, 11. Festival flavtistov Slovenije, ki poteka 21. in 22. maja v Zagorju se bo v dveh dneh predstavilo 20 vrhunskih domačih in tujih umetnikov: med njimi János Bálint, Robert Aitken, Paolo Taballione, Wissam Boustany, Jan Ostrý, Alja Velkaverh, Tinkara Kovač in zagrebški ansambel flavt.
V sklopu festivala bodo potekale tudi javne učne ure gostujočih umetnikov – flavtistov, delavnice ter prodajna razstava inštrumentov ter notnega gradiva domačih in tujih razstavljavcev.

Začetek Festivala flavtistov Slovenije, ki poteka bienalno, sega v leto 1996. Takrat je skupina mladih in motiviranih učiteljev flavte s pomočjo velike podpore in zaupanja Občine Zagorje ob Savi in župana Matjaža Švagana organizirala prvo srečanje flavtistov. Temeljna ideja tudi ob 20-letnem jubileju  ostaja ista: mlajšim generacijam flavtistov predstaviti, kaj vse lahko kakovostno izšolan glasbenik, flavtist, doseže v svojem profesionalnem razvoju ali ljubiteljskem glasbenem delovanju. Festival udeležencem nudi veliko priložnosti, da lahko na enem mestu prisluhnejo vrhunskim glasbenikom z vsega sveta, ki v veliki večini predstavljajo glasbo dežele, iz katere prihajajo.

Na festivalu so se v dvajsetih letih predstavili skoraj vsi vodilni svetovni flavtisti, na čelu z legendarnim irskim flavtistom Sirom Jamesom Galwayem, pa tudi vsi izjemni slovenski flavtisti, od vrhunske umetnice  Irene Grafenauer do mlade in izjemne Eve Nine Kozmus. Skupaj je od leta 1996 v Zagorju nastopilo že skoraj 100 vrhunskih svetovnih flavtistov. Umetniški vodja festivala je solo flavtist in redni prof. na Akademiji za glasbo v Ljubljani Matej Zupan, organizacijsko pa ga vodi ravnateljica Glasbene šole Zagorje Metka Podpečan. Glasbena šola Zagorje namreč skupaj z Občino Zagorje festival organizira že od vsega začetka.

»Na desetih festivalih smo do sedaj lahko prisluhnili 95-im koncertom in 88-im učnim uram,« so povedali organizatorji. »Udeležilo se jih je več kot 3.500 udeležencev iz petnajstih držav sveta. Zelo zgledno je tudi naše sodelovanje z Društvom slovenskih skladateljev in njihovimi člani, ki za festival redno pišejo novitete, ki jih premierno izvajajo slovenski flavtisti.«

ZT

Prejšnji članekZaplesali v parku
Naslednji članekTajni policijski sodelavec