ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Film Rudar snemali v Zasavju

V Zasavju danes zaključujejo snemanje novega slovenskega filma Rudar, ki ga režira Hanna Slak. Snemanja so potekala v prostorih zgradbe rudnika, na rudniškem dvorišču, v trboveljski gostilni društva upokojencev, na ulicah in med hrastniškimi bloki, na železniški postaji Zidani Most. Prve kadre filma Rudar pa so, kot naslovu pritiče, posneli pod tuši v hrastniški »vašhavi«. Sedaj se snemalna ekipa seli v Ljubljano, Mežico in Škofjo Loko.
Zadnja dva dni so za snemanje izkoristili vhod v Pustov rov na Dolu pri Hrastniku, notranjost rudnika pa bodo snemali v mežiškem rudniku. »Vseeno pa so vsi exterierji – ceste, bloki, vhod v rudnik, mesto, pa tudi gostilna in rudniške stavbe – posneti v Zasavju. Tako bodo tudi gledalci razumeli, da se zgodba odvija v Hrastniku,« so odgovorili na naša vprašanja iz ekipe novega filma.

V filmu bo nastopilo preko 40 Zasavčanov, večina v vlogi rudarjev, pa tudi v drugih malih vlogicah. »Z njimi smo prezadovoljni, saj so poleg svežih obrazov filmu prinesli tudi domačo govorico, ki bo filmu še dodala realistični pečat,« pravijo ustvarjalci filma.

Film govori o zasavskem rudarju bošnjaškega porekla, ki mu naročijo odpreti zazidan rov. Vendar za zidom najde mnogo več kot le zapuščeni rudnik. Film skozi oči priseljenca odkriva temno plat slovenske zgodovine in išče v njegovi preprosti in topli človečnosti rešitev za kompleksne razkole med ljudmi.

Več o ustvarjalcih filma, med katerimi so zanimiva imena, pa jutri.

MP

Previous article
Next article

Isti avtor