sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Festival Ursus

»Glasba je pomembna za zdravje,« je dejal. (Ljubezen v času kolere) Gabriel García Márquez. Pod tem sloganom bo potekal letošnji festival Ursus na Podkumu.

»21. stoletje nam je s svojo napredno tehnologijo omogočilo “online” koncerte, “live-stream” dogodke in podobno. Hvala. Vendarle se v prvem mogočem momentu vsi z veseljem vračamo na “offline” izkušnjo. Pač ni isto …« pravi umetniški vodja festivala Ursus Marko Zupan.

Tako bodo vrhunski izvajalci z raznolikim program tudi letos zavzeneli pod krošnjami macesnov ali pa na prenovljenem, v muzej urejenem skednju Domačije Medved v Podkumu. Koncerti bodo potekali ob upoštevanju vseh predpisov socialnega distanciranja.

Uvodni koncert, imenovan Uvertura, bodo pripravili 14. julija. Nastopila bosta violončelistka Natalie Clein in flavtist Marko Zupan.

Zadnji dan julija bodo ljubitelji klasične glasbe uživali v Beethovnu. Pravzaprav drugačnemu Beethovnu. Njegovo manj znano plat bodo v počastitev 250-letnice rojstva enega največjih glasbenih genijev vseh časov predstavili violinist Matjaž Bogataj (violončelo), Gea Pantner (viola), Jaka Stadler (violončelo) in Marko Zupan (flavta).

Naslednji koncert, 7. avgusta, nosi naslov Pariz. Pihalni kvintet glasbenikov, ki delujejo v Nemčiji, bo izvajal šarmantna dela francoskih skladateljev. Predstavili se bodo: Marko Zupan (flavta), Živa Loštrek (oboa), Tomaž Močilnik (klarinet), Tonko Huljev (fagot) in Andrej Žust (rog).

In še zadnji koncert. Festival Ursus se bo zaključil z zanimivim koncertom, imenovanim HarmoniJa. Nastopil bo vsestranski harmonikar Klemen Leben, ki se mu bo na odru na kratko pridružil še flavtist in umetniški vodja festivala Marko Zupan.

Poletje bo torej letos v Zasavje prineslo tudi odlično glasbo. Pomembno za zdravje. Vsekakor na to ne gre pozabiti.

Savus

Foto: arhiv Festival Ursus

Isti avtor