Zavod Savus organizira Festival uporniške pesmi v rudniškem rovu Rudnika Hrastnik. Nevsakdanji koncert bo v nedeljo, 23. oktobra 2022, ob 17. uri. Nastopila bo skupina ŽPZ Kombinat, kot predskupina pa bodo nastopile članice feminističnega pevskega zbora Z’borke.

Koncert globoko pod zemljo bodo izjemna izkušnja tako za poslušalce kot nastopajoče. Rudniški rov lahko sprejme samo 150 poslušalk in poslušalcev.

Zakaj Festival uporniške pesmi?

Uporniška pesem spada v rudnik, kjer so se knapi vedno upirali težkim delovnim pogojem in nespodobnemu plačilu. In spada v Zasavje, kjer so delavke in delavci dvigali glave in kjer ljudje ne trpijo krivic. In to so v zgodovini vedno znova dokazovali. V vseh sistemih. V cesarstvu Avstro-Ogrske so prvi rudarski štrajk organizirale ženske, zaposlene na dnevnem kopu. V kraljevini Jugoslaviji je bila najbolj odmevna gladovna stavka rudarjev leta 1934. Prvo stavko v socialistični Jugoslaviji sploh so organizirali zasavski rudarji leta 1958. V samostojni Sloveniji pa je bil najbolj odmeven upor Pekovih delavk (pekotk) v prvih letih 21. stoletja in rudarska stavka v jamah Rudnika Trbovlje-Hrastnik leta 2014, protesti Eko kroga proti onesnaženju Lafarga in protest zasavskih mam zaradi kovid ukrepov v šolah.

Posebni koncerti

Na prizorišče koncerta se bo potrebno spustiti po Barbara vpadniku 40 metrov pod zemljo iz Hrastnika. Obiskovalci (in nastopajoči) bodo morali imeti na glavah čelade, organizatorji priporočajo tudi topla oblačila, športno obutev, luč ter kakšno dekico.

Karte so na voljo na prodajnih mestih mojekarte.si, zasavskih Petrolih ter v TIC Hrastnik.

Savus

Foto: ŽPZ Kombinat in Z’borke