Festival organizira Društvo za gorsko kulturo, ki ga vodi direktor Silvo Kar. V prvih devetih letih si je okrog 35 tiso gledalcev lahko ogledalo že 400 filmov z gorniško vsebino.
Tudi letošnjega festivala se bodo udeležili številni ugledni gosti iz sveta plezanja in alpinizma. V Cankarjevem domu bosta predavala Hazel Findlay, prva ženska, ki je preplezala smer z oceno E9 (ekstremno zahtevno plezanje) in se proslavila kot mojstrica krušljivih morskih pečin, ter slovenski športnoplezalni as Domen Škofic, za katerim je najuspešnejša sezona, tudi z zmago na tekmi svetovnega pokala in številnimi vrhunskimi vzponi v naravnih plezališčih. Alpinistične barve bosta zastopali legendi: Američan Jack Tackle, ki je preplezal številne prvenstvene smeri na Aljaski, v Kanadi in drugih gorstvih po vsem svetu ter bo predaval o pomenu samozadostnosti in predanosti cilju, ter avstrijski alpinist in filmski ustvarjalec Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Broad Peak in Daulagiri, ki je leta 2013 v Chamonixu dobil priznanje zlati cepin za življenjsko delo.

Letošnji festival bodo v ponedeljek, 15. februarja, v Cankarjevem domu odprli filmi Potres v Nepalu, Prvi vzpon na vzhodni vrh Kunyang Chhish in Meru, ki na filmska platna prinaša plezanje na tehnično zahteven in nevaren vrh v Himalaji, na katerega prej še ni stopila človeška noga.

ZT

Prejšnji članekZamenjali bodo ograjo
Naslednji članekTelovadba, meditacija in literatura