torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Fantastična zmaga Primoža Rogliča na 19. etapi Toura

Sedem ubežnikov je 50 km pred ciljem virtualno kar precej premešalo dotedanji vrstni red in v tistem trenutku je Primož Roglič »padel« že na šesto mesto. Takrat pa je Rogličeva ekipa Lotto Jumbo začela pospeševati glavnino z vsemi vodilnimi v napad na ubežnike, ki so imeli že tri minute in pol prednosti. Njihov današnji »vlečni konj« Robert Gesink je odlično potegnil svojo ekipo s Primožem Rogličem, a tudi Sky-evo ekipo ter rumeno majico Gerainta Thomasa in Chrisa Frooma proti cilju in zmanjšal zaostanek za ubežniki za celi dve minuti.

Po krajšem mrtvem teku je napadel Rogličev sotekmovalec iz ekipe Steven Kruijswijk in si pridobil nekaj sekund prednosti, nato pa je dobrih 31 km pred ciljem napadel Primož Roglič in stopnjeval tempo. Za njim sta zdržala le drugouvrščeni Tom Dumoulin in rumena majica Geraint Thomas.

Ampak Rogličev pogled je bil uperjen le še naprej v predzadnjo strmino in zmanjšal je zaostanek za ubežniki na pol minute. Kratek, a nevaren spust je še zmanjšal zaostanek za vodilnimi pred zadnjim vzponom današnje kraljevske etape na 1.709 m visoki Col d'Aubisque.

Na 5-kilometrskem vzponu je najprej napadel Steven Kruijswijk, po rahlomeglenem nadaljevanju pa je skupina z Rogličem, Kruijswijkom in Thomasem ujela ubežnike razen Rafala Majke, kilometer pod vrhom pa je Primož Roglič silovito napadel in do vrha skoraj ujel vodilnega ter se tako spustil v boj za etapno zmago. A sledili so mu tudi ostali in že kmalu na spustu ujeli vodilnega Majko. Primož Roglič ga je prehitel in 16 km pred ciljem že zavzel vodilno pozicijo na čelu skupine. A vsa skupina ga je zavzeto sledila, predvsem je bil najbolj zagrizen tretjeuvrščeni Chris Froome, za katerim je Primož pred to etapo zaostajal le 16 sekund.

Tri kilometre pred ciljem si je Roglič pridobil nedosegljivih 20 sekund prednosti in z vsakim metrom je bil bolj in bolj motiviran, kajti zavedal se je, da je zmaga njegova. Poganjal je pedale svojega kolesa na polno in s silovitim sprintom prikolesaril do druge zmage na Touru.

Z zmago in prednostjo v cilju je Primož Roglič prehitel Chrisa Frooma in se prebil na tretje mesto v skupni uvrstitvi.

Bravo Primož!

AM

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor