torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Etno festival počastil tudi jubilej

Srbsko kulturno društvo Sava iz Hrastnika vsako leto priredi  Etno festival, na katerem prikažejo ustvarjalnosti srbskih kulturnih društev v Sloveniji. Medse povabijo tudi goste iz drugih republik nekdanje skupne države in slovenske folklorne skupine. Letošnji festival je imel tudi praznični pridih, saj je društvo proslavilo 20-letnico svojega obstoja.
Prireditev je bila sestavljena iz dveh delov. Prvi je bil namenjen pesmim in plesu, drugi koncertu pevskega zbora Zora iz Srbobrana v Vojvodini. Večer pesmi in plesa se je odvil v dvorani Dolanki, kjer je zbrane uvodoma pozdravil župan Občine Hrastnik Miran Jerič. Spregovorila sta tudi častna gosta, predsednik občine Srbobran Neško Čestić in predstavnik Zveze srbskih društev Slovenije Drago Vojvodič. Uvodoam je »Gradski hor Zora« pod vodstvom Jasmine Stolič zapel obe himni, slovensko in srbsko.

Na podiju so se nato zvrstile folklorne skupine iz društev KUD Sava Hrastnik, Svoboda Trbovlje, KUD Mladost- Ljubljana, KUD Brdo Kranj, KUD  Brusači iz Radeč, Srbskega kulturnega in humanitarnega društva Desanka Maksimovič iz Celja in, Srbskega kulturnega društva Prosvjeta iz hrvaških Okučanov. Občinstvo je tako videlo pesmi in plese južne Srbije, slavonske ravnine in Bačke,  do gorenjskih in dolenjskih.

Bila je to prava poslastica za ljubitelje narodnega blaga. Čudovite narodne noše, blagozvočne pesmi  in močni  ritmi, ki zasrbijo pete. Sledilo je le še podeljevanje priznanj. Ta častna naloga je pripadla Cvijetinu Neškoviču, predsedniku društva Sava.

Koncert pevskega zbora Zora se je nadaljeval v Delavskem domu Hrastnik. Zbor, ustanovljen leta 2012, ima pa za sabo že dokaj pestro umetniško pot: štirideset samostojnih nastopov, deset projektov in srebrno medaljo v kategoriji mešanih pevskih zborov z »Majskih muzičkih svečanosti” Bijelina 2016.

Umirjen,  a notranje razgiban nastop, je gledalce kar prikoval na sedeže. V prvi polovici so lahko poslušali sklop narodnih pesmi ob spremljavi harmonike, kitare in tamburina. Druga polovica pa je bila sestavljena iz niza umetnih pesmi. Spremljavi se je pridružil še klavir. Odmor med obema polovicami so prireditelji festivala izkoristili za podelitev plaket in priznanj ustanovam  in posameznikom za uspešno sodelovanje s KUD Sava. Podeljevala sta jih Cvijetin Neškovič in častna članica Slavica Tripunović. Prvi in drugi del prireditve je povezovala Tamara Jovičić.

Milko Plahuta

Isti avtor