V Sloveniji Eti zaposluje 1150 ljudi, skupno s podjetji v svetu pa je v koncernu tako ali drugače zaposlenih 1750 ljudi. Eti ima podjetja v 12 državah. Lani so konsolidirani prihodki skupine znašali 100 milijonov evrov, kar je slaba dva odstotka več kot leto prej. »Če odštejemo izredne posle v letu 2014 in gledamo samo primerljive posle, pa je bila rast več kot pet odstotna. S tem smo, še posebej zaradi razmer na trgu, zelo zadovoljni. Dobiček v letu 2015 se je v primerjavi z letom prej podvojil, saj smo ga beležili več kot dva milijona evrov,« pravi generalni izvršni direktor izlaškega Etija Tomaž Berginc.

Foto: Eti
Foto: Eti

Lani so povečali prodajo, boljša je produktivnost, v posodobitev tehnologije so vložili okrog 6 milijonov evrov. S tem so zmanjšali izmet, manj je reklamacij, na poslovanje so ugodno vplivale tudi nekaj nižje cene reprodukcijskega materiala in energije. Z leti so Izlačani najbolj vsidrani na Poljskem, druga največja partnerica je Nemčija. V teh dveh državah ustvarijo tretjino vseh prihodkov. Sicer pa redno sodelujejo s kupci v več kot 40 državah. Radi bi povečali prodajo v Indiji, lani so pričeli dobro sodelovati s Savdsko Arabijo in Turčijo.

Tudi letošnji načrti vodstva Etija so zastavljeni smelo. Neto dobiček bi radi povečali iz dveh na več kot tri milijone evrov. V tehnologijo nameravajo vložiti novih šest milijonov evrov. Smele načrte bodo skušali uresničiti tudi z večjo prisotnostjo na ameriškem trgu. »Prva dva meseca v letošnjem letu kažeta dobro. Lahko rečem, da smo na poti k uresničitvi planov,« je z začetkom leta 2016 zadovoljen Berginc.

Eti pa čaka letos še ena velika stvar: sprememba lastništva. V vodstvu podjetja si želijo predvsem dolgoročne in stabilne lastnike, ki bodo podprli strateški načrt podjetja, ki ga prav te dni dokončujejo.

Marko Planinc