ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Eti podpisal pogodbo z novim lastnikom

Konzorcij največjih lastnikov delniške družbe ETI Elektroelement je danes s predstavniki mednarodne skupine Andlinger & Company podpisal pogodbo za prodajo večinskega lastniškega deleža.
Andlinger & Company bo za delnico družbe ETI plačal 55 evrov, vrednost celotnega posla pa znaša skoraj 27,5 milijona evrov. Pri prodaji večinskega lastniškega deleža družbe ETI se je v konzorcij združilo okoli 950 delničarjev, ki imajo skupaj v lasti 76 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico. Gre za največji konzorcij, ki je bil kadarkoli doslej oblikovan v Sloveniji, odločitev o prodaji pa so sprejeli predstavniki malih delničarjev, vodstva, strateški partner in večji finančni vlagatelj.

Pred skoraj dvema letoma so se delničarji Etija na skupščini z veliko večino odločili, da želijo za družbo najti novega lastnika z dolgoročnimi načrti.  Prodajni postopek so delničarji zaupali ALTA Skupini, ki je v konzorcij uspela povezati okoli 950 delničarjev, med drugim tudi številne sedanje in nekdanje zaposlene. Zaključek transakcije je predviden do konca leta 2016.

Andlinger & Company s pisarnami v New Yorku, Dunaju in Bruslju je leta 1976 ustanovil ameriški državljan avstrijskih korenin Gerhard Andlinger, ki je še vedno manjšinski lastnik družbe. »Andlinger & Company danes združuje skupino mednarodnih podjetnikov, ki investirajo predvsem v dobro stoječe družbe industrijskih panog z velikim potencialom za rast. Večino prevzemov  je financiranih z lastnimi sredstvi, kar prevzetim družbam omogoča hitrejšo in bolj stabilno rast, saj lahko glavnino ustvarjenega dobička namenijo za rast poslovanja. Andlinger & Company  se osredotoča izključno na dolgoročne naložbe in nima roka, v katerem bi moral katero od naložb prodati. Nekatere družbe ima tako v lasti tudi že več kot 20 let,« so zapisali v izjavi za javnost v skupini ALTA.

Ernst Reichmayr, partner v Andlinger & Company, je danes ob podpisu pogodbe povedal: »V zadnjih nekaj mesecih smo uspeli dobro spoznati ETI, ki je ena izmed tehnološko najbolj razvitih slovenskih industrijskih družb z zelo sposobnim vodstvom in predanimi zaposlenimi.  Že danes je zelo dobro prepoznan na trgu in ima vodilen položaj pri prodaji varovalk v marsikateri državi Zahodne in Vzhodne Evrope. Veliko potenciala za nadaljnjo rast pa vidimo tudi v Zahodni Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Aziji.« ETI jih je prepričal s svojimi strateškimi načrti. V Andlinger & Company so prepričani, da jim bo do leta 2020 prihodke uspelo povečati za več kot 30 odstotkov na 140 milijonov evrov. »»Glede na videno smo prepričani, da ima ETI dolgoročno zelo velik potencial in lahko z našo podporo utrdi svoj položaj pri prodaji varovalk in se pomembno okrepi pri prodaji stikal in ostalega proizvodnega programa. Uresničitev teh ambicij bo spremljala tudi rast števila zaposlenih,« je še dodal Reichmayr.

Pri nakupu Etija bodo sodelovali obstoječi vlagatelji in partnerji Andlinger & Company, vključno z Gerhardom Andlingerjem ter družinama Helmuta Sohmena in  Wolfganga Leitnerja, ki bodo celoten prevzem financirali z lastnimi sredstvi. Dividende se bodo v bližnji prihodnosti drastično zmanjšale na zakonsko določeno mejo. To bo družbi omogočilo, da bo glavnino ustvarjenega denarnega toka lahko namenila za svojo nadaljnjo širitev in raziskave ter razvoj, ki jih nameravajo v naslednjih letih še dodatno povečati.

Predsednik uprave družbe ETI Tomaž Berginc pa je ob podpisu pogodbe dejal:  »Danes se za ETI začenja pisati novo poglavje. Dobili smo namreč novega lastnika, ki je v družbi prepoznal vrednost, ki so jo ustvarjale generacije zaposlenih, ter ponudil ustrezno ceno, s katero je  izpolnil pričakovanja lastnikov. V družbi namerava razviti vse proizvodne programe, jim dati nov zagon in s tem še utrditi vlogo ETI kot največjega zaposlovalca v Zasavju.  Prav zaposleni so imeli ključno vlogo pri dosedanjem razvoju in nosijo glavnino zaslug, da smo danes ena izmed najbolj uspešnih slovenskih družb.« Kot še pravi Berginc, se ETI z novim lastnikom odpirajo tudi nove priložnosti ter trgi. Ker bo Andlinger & Company prevzem financiral z lastnimi sredstvi, se bo družba lahko nemoteno posvetila širitvi poslovanja in uvajanju novih izdelkov. »Zagotovo pa so spodbudni tudi načrti novega lastnika o dodatnem zaposlovanju,« je še poudaril Berginc.

ZT

Isti avtor