Danes so se v državi sprostili še nekateri ukrepi, ki so jih v Sloveniji sprejeli zaradi preprečevanja okužbe z novim koronavirusom. Vlada je tudi uradno preklicala epidemijo. Odpirajo se centri za zdraviliško zdravljenje in centri dobrega počutja, fitnes centri, bazeni, večji nastanitveni objekti in velnesi. Normalizira se delo upravnih enot.

Ukrepi okrog zaposlenih

Danes, v ponedeljek, 1. junija so prenehali veljati številni ukrepi iz prvega in drugega koronazakona, razen tistih, ki se podaljšujejo naprej ali so zajeti v tretjem koronazakonu. Vlada je preklicala epidemijo 14. maja, številni z epidemijo povezani ukrepi so veljali do 29. maja, z junijen pa so prenehali.

Samozaposleni, ki izpolnjujejo pogoje, bodo 10. junija dobili še zadnje nakazilo mesečnega temeljnega dohoda. Prispevkov za socialno varnost tistim, ki so zaprosili za oprostitev, junija še ne bo treba plačati, julija pa že. Za delavce, ki delajo, bodo morali delodajalci spet začeti plačevati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ni več dodatka za nevarnost in posebne obremenitve. Ni več solidarnostnih dodatkov za študente, upokojence, prejemnike socialne pomoči … Samo še ta mesec velja, da država krije 80 odstotkov nadomestila za čakanje na domu (v primeru 10-odstotnega upada prihodkov glede na lansko leto). Samo še junija ne bo treba plačati vrtca, če otrok ostane doma. Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci imajo še danes čas, da vložijo izjavo za oprostitev dela marčevskih ter aprilskih in majskih prispevkov in dodelitev mesečnega temeljnega dohodka. Vlogo je treba oddati prek eDavkov. S tretjim paketom je aktiviran ključni državni ukrep za prihodnje mesece: subvencioniranje skrajšanega delovnega časa od pet do 20 ur tedensko. Mogoče ga je kombinirati s čakanjem na delo.

Splošni ukrepi

Na javnih krajih in mestih se število oseb povečuje s 50 povečuje na 200. Vendar pozor: še vedno je obvezno zagotavljati minimalen stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Manjših nastanitveni objekti so lahko odprti že dva tedna, od danes naprej so lahko odprli tudi večje, ki imajo kapaciteto več kot 30 sob. Še vedno ostajajo zaprte diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Epidemije uradno ni več, virus pa še ni izginil iz naših življenj. Zato odgovorni v državi še vedno pozivajo državljane, da se držimo ukrepov. To nas drži v varni coni nizke prekuženosti.

Šole, bolnišnice

Danes so se v šole vrnili učenci četrtih in petih razredov, tudi razrede so lahko spet združili, saj omejitev pouka na 15 učencev ne velja več. V sredo se vračajo še učenci šestih, sedmih in osmih razredov. Maturanti so danes pisali prve maturitetne naloge.

Obiski v bolnišnicah so dovoljeni, vsaka bolnišnica pa sama določa režim obiskov, ki so v skladu s preventivnimi ukrepi in prilagojeni posameznemu okolju. Opozorilo: tisti, ki vedo, da so bolni, imajo temperaturo itn. naj ne hodijo na obiske. Obiskovalci morajo biti zdravi, šele tedaj se naj odpravijo na obisk. In, seveda, v zadnjih 14 dneh ne smejo biti v stiku z osebo, ki je bila pozitivna na covid-19.

Vsi ukrepi, ki niso bili preklicani, veljajo naprej. Tudi nošenje mask tako, kot je bilo določeno z zadnjimi priporočili.

Savus

Foto: arhiv Savus