»Za izvedbo energetske sanacije javnih objektov po principu javno-zasebnega partnerstva smo dokončali vse postopke izbire zasebnega partnerja in z družbo Petrol Ljubljana podpisali koncesijsko pogodbo,« pravi župan občine Hrastnik Miran Jerič.
Občina se bo skupaj s Petrolom lotila energetske sanacije športne dvorane Log, bazena, upravne stavbe občine ter vgradnje prezračevanja z rekuperacijo in zamenjave svetil v objektu OŠNH Rajka v Hrastniku. Dela bodo izvedli v letu 2017. Z deli so pričeli junija, dokončali jih bodo v septembru. Občina se je za ta dela skupaj z zasebnim partnerjem prijavila na razpis Ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje energetskih sanacij javnih objektov v lasti lokalnih skupnosti. Na razpisu so prejeli nepovratna sredstva v višini 718 tisoč evrov, ki jih bodo lahko črpali v letih 2017 in 2018. Občina bo v naložbo vložila 240 tisoč evrov, zasebni partner pa nekaj manj kot 900 tisoč evrov. Vložek zasebnega partnerja se bo skozi obdobje koncesije poračunal s prihranki. Tveganje doseganja predvidenih prihrankov je na strani nosilca operacije – zasebnega partnerja.

V izvedbi je tudi energetska sanacija javne razsvetljave, ki jo na podlagi sklenjene koncesijske pogodbe izvajata Petrol in Javna razsvetljava Ljubljana. Do sredine julija bo zamenjanih 991 svetilk in zgrajena nova kraka javne razsvetljave ob cesti Brnica – Podkovk in v Črdencu. Letni prihranek energije bo znašal približno 393.000 kWh.

ZT

Prejšnji članekIzlet v Belo krajino
Naslednji članekMedijske toplice na dražbi