V trboveljski Splošni bolnišnici bi se radi letos lotili projekta, ki ima že dolgo brado. Energetska sanacija bolnišnice čaka na končno odločitev Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijo (SVRK). Projekt bo delno financiran iz sredstev EU. Z njim so se v bolnišnici pričeli ukvarjati že leta 2009, v prvi finančni perspektivi je Splošna bolnišnica Trbovlje (SBT) izpadla iz kombinacij zaradi prenosa sredstev na lokalno raven.
Postopek pridobivanja sredstev za projekt so v novi finančni perspektivi pričeli znova. Priprave na zadnjo izvedbo so se pričele v začetku leta 2016 z energetskih pregledom in nadaljevale s preverjanjem, če je projekt možno izvesti v obliki javno zasebnega partnerstva. Za to obliko ni bilo pogojev, zato se je projekt nadaljeval v klasični obliki. Strokovne službe SBT so pridobile investicijsko in projektno dokumentacijo, ki so jo februarja letos oddali. Naložbo je prijavilo Ministrstvo za zdravje.

Vrednost energetske sanacije bolnišnice je ocenjena na 2,4 milijona evrov, SBT bo pokrila stroške davka na dodano vrednost – 0,44 milijona evrov. Vse skupaj se vleče že predolgo. Administracija, dokumentacija, preverjanje presega vse razumne meje, pravijo v bolnišnici. In dodajajo, da bi brez entuziastov med pripravljavci dokumentacije lahko obupali na pol poti. Po optimistični inačici se bi lahko dela pričela v jesenskih mesecih 2017.

V letu 2017 naj bi pričeli tudi z adaptacijo bolnišnične lekarne. Naložba je vredna okrog pol milijona evrov, delež SBT pri naložbi bo znašal 20 tisoč evrov.

Marko Planinc

Prejšnji članekKuharija v MC Hrastnik
Naslednji članekNesreča in kraja