V soboto, 9. septembra, se je odvil prvi dogodek v nizu treh zasavskih, ki so jih poimenovali Zasavski šporhet, 11. festival stekla in kulinarike Funšterc v Hrastniku. V peki funšterca in cvrtju krumtantoča se je za naziv najboljšega potegovalo kar 13 ekip, ki so jih ocenili trije hrastniški kuharski mojstri: Iztok Gumzej, Branko Podmenik in Dejan Mastnak.

Prireditev so s kulturnim programom popestrili hrastniška rudarska in steklarska godba, plesno društvo Zasavski country, Matej Lebič, pevci Moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik ter DJ Božo. Obiskovalce prireditve je nagovorila tudi generalna direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin.

Kuhali so na območju nekdanjih rudniških prostorov, ki dogodek naredijo še bolj hrastniško avtohtonega. S svojimi izvirnimi idejami je kar 13 ekip pripravljalo funšterce in krumpantoč z različnimi dodatki in prilogami, ki so jih lahko pokušali tudi obiskovalci.

Strokovna žirija v sestavi Iztok Gumzej, Branko Podmenik in Dejan Mastnak so za najboljšo ekipo v pripravi krumpantoča izbrali skupino Trbouske turistke, ki so jo sestavljale članice Turističnega društva Trbovlje. Drugo mesto so osvojili člani Društva za preprečevanje osteoporoze, ki so si nadeli ime Sončnice. Tretje mesto si je prikuhala skupina Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik. Najboljši funšterc je skuhala skupina Sitarjevški funšterc, ki so jo sestavljali člani litijskega muzeja Rudnik Sitarjevec, drugo mesto je osvojila skupina Matejka iz Slaščičarskega ateljeja Matejka iz Hrastnika, tretje mesto pa skupina Vztrajno do ciljev iz Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi. Slednjim je pripadlo tudi priznanje za najbolj obiskano stojnico in za najboljšo ekipo po izboru »ldi«.

Na Funštercu je bilo poleg odlične hrane tudi bogata ponudba lokalnih izdelkov izpod rok 23 ponudnikov. Letošnja posebnost je bila ta, da so bili ob 11. obletnici festivala obiskovalci deležni 11 % popusta na en izdelek po izboru ponudnika na posamični stojnici.

V sklopu prireditve so podelili tudi nagrado hrastniškega spletnega portala ZON Zlati kuolm. Zlati kuolm 2023 za najboljšo turistično atrakcijo je prejel Rudnik Sitarjevec iz Litije, na drugo mesto se je uvrstil trboveljski bazen, na tretje pa Skate park Ledenica. Zlati kuolm 2023 za najboljšo zasavsko prireditev je dobil Poletni oder Trbovlje, na drugo mesto se je uvrstil Jamatlon, tretje mesto pa je pripadlo Mladi zagorski noči.

Že v soboto, 16. septembra, bo hrastniškemu Funštercu sledil Grenadirmarš v Trbovljah, 30. septembra pa bo v Zagorju ob Savi potekala 3. svetovna ajmohtijada.

Savus

Foto: Branko Klančar, TDT