Naslov njenega predavanja je bil Ekološki načini kuhanja in peke. Namenjeno je bilo predvsem zdravemu načinu prehranjevanja in ohranitvi pinc, znamenitih primorskih buhteljnov.

»Mladi so kar pozabili jesti na žlico,« pravi, »pa bi morali imeti vsak dan mineštro pa še nekaj malega zraven. Suha hrana, ki jo jemo z vilicami, ni zdrava. Ješprenj bi morali jesti dvakrat na teden, fižol pa vsak dan eno žlico, ker ohranja zdrave možgane.« Priporoča tudi proseno kašo in polento, ki so jo imeli včasih vsak dan na mizi. Že pred dvajsetimi leti je sestavila piramido živil in jedilnike po priporočilih iz prehranske piramide za skoraj vsak dan v letu, česar ne najdemo v običajnih kuharskih knjigah. Zavzema se za kuhanje iz živil, ne pa iz napol pripravljene hrane, ki jo potem pregrevamo. Tudi zamrzovalne skrinje odsvetuje. »Jedi zmrzujemo kvečjemu za en mesec, ne pa za konzerviranje. Stvari shranjujmo s sušenjem, soljenjem, sladkanjem, kisanjem, vlaganjem v mast, oljčno olje, žganje.« Kupljeno hrano z aditivi odsvetuje še posebno za otroke, saj jim poškodujejo možgane. Naša dolžnost je, da jih o tem osveščamo, otroke pa vključujemo v proces kuhanja, saj jim tako vcepimo pravilen odnos do zdrave hrane.« Zato je tudi napisala dve knjigi, ki sta posvečeni otroški prehrani: Za otroke kuhamo zdravo in Mamica, nauči me kuhati. Odsvetuje tudi kupljene kekse in podobno sladkarijo. »Bolje je, če si namažejo na kruh marmelado.«

Ves čas pa se je zgovorna Emilija vrtela okoli testa za pince, ki jih je oblikovala in pekla pred očmi obiskovalcev. Testo za pince velja tudi za navadne buhteljne ali potico. Večkrat ga je obrnila, vzhajano pa na vrhu trikrat prerezala s škarjami. »Treba jo je dati v mrzlo pečico,« je poudarila, »če je vzhajano le do tri četrtine.« Pokazala je tudi pinco in kruh, kuhamo v vodi, kar so obiskovalci lahko tudi poskusili.

Vmes pa je natrosila vrsto življenjskih modrosti, ki jih je podkrepila s kakšnim krepkim udarcem z nogo ob tla. Tako je prinašala s svojo primorsko govorico in temperamentom v prostor mediteransko vzdušje z izjemno energijo. Z žarom, ki jo preveva, je bilo predavanje bolj podobno gledališki predstavi, živahnemu monologu, ki ga poslušalci lahko prekinjajo z vprašanji.

In kako lahko govori dve uri brez prekinitve in računalniške predstavitve? »Jem fižol,« se je zasmejala Pavličeva.

Fanči Moljk