Še 11 dni nas loči do prireditve Punce v jami. Zavod Savus ob osmem marcu, dnevu žena, pripravlja rekreativno prireditev Punce v jami, ki na svojevrsten način obuja tradicijo praznovanja dneva žena in hkrati tradicijo rudarstva v Zasavju. Drugačno praznovanje dneva žena v rudniški jami med Trbovljami in Hrastnikom bo prav gotovo privlačno za udeleženke iz vse Slovenije.

Rekreativna prireditev Punce v jami ni samo tekmovalna, čeprav organizatorji merijo čas in proglasijo najhitrejše. Ženske lahko jamo tudi samo prehodijo in se družijo. Po teku (hoji) v jami jih čaka tekmovanje v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, druženje, koncert, jamski škrat Perkmandeljc in veliko zasavskega humorja, počastili jih bodo člani Društva copatarjev, ki bodo izbrali tri najbolj simpatične udeleženke, razglasili bodo zmagovalke po kategorijah.

Letošnja prireditev Punce v jami bo v soboto, 9. marca 2024. Perkmandeljc je že odprl prijave. Za najbolj zgodnje ptičke je prijava do 6. decembra po posebni Early Bird ceni. Nekaj punc je zgodnje prijave po povsem znižani ceni že izkoristilo.

Prijava

Ne zamudite druženja, dobrega žura in praznovanja, ki si ga boste zapomnile. Le za ženske, ki jih ni strah izzivov!

Ženske imajo v Zasavju od nekdaj posebno težo. Marsikje nosijo več kot tri vogale hiše na svojih plečih. Iz zgodovine pa je malo znano, da so prav ženske organizirale prvi rudarski štrajk v Sloveniji. V Trbovljah. Tudi prvo praznovanje dneva žena na ozemlju Slovenije so pripravili v Trbovljah leta 1913, 19. marca. Dan žena v Zasavju je še vedno pomemben praznik in ga ženske rade praznujejo. Praznujemo ga še na prav poseben način, s prireditvijo Punce v jami.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekZupančičevih pet medalj
Naslednji članekV Zasavje pripeljejo najboljše mandarine