24. maja so prvošolci OŠ Ivana Cankarja Trbovlje doživeli nekaj novega – obiskali so učence OŠ Slavka Gruma v Zagorju in z njim preživeli petkovo dopoldne.

Trboveljske učence sta sprejeli ravnateljica Vanja Manfredo in učiteljica Neva Izlakar. Pri prvi uri so skupaj poslušali pravljico o posebnem kužku. Tako so se dotaknili vsebine njihovega skupnega dne. Spoznali so nekaj učencev, ki so Trboveljčane toplo sprejeli in pomagali v delavnicah, pripravljenih posebej za goste. Razdelili so se v 4 skupine, da je delo lažje potekalo.

Zagorski učenci so trboveljskim pokazali sobo za sproščanje, v kateri je vodna postelja, v kateri prijetno diši, kjer igra meditativna glasba in ki jo osvetljuje posebna svetloba. »Soba za dušo,« so sklenili Trboveljčani.

V telovadnici so učenci OŠ Ivana Cankarja spoznali nekoliko drugačne športne rekvizite in aktivnosti, s katerimi se ukvarjajo učenci OŠ dr. Slavka Gruma – njihove igre so umirjene in delujejo v prid razvoja, spodbujanja in ohranjanja osnovnih spretnosti.

V delavnici v razredu so Trboveljčani izkusili, kako se počutijo slepi ljudje ter ljudje, ki težko uporabljajo noge in roke. S prevezo za oči in nogavicami na rokah so spoznavali, kako težko je, če ne vidiš ali ne moreš za dosego cilja nemoteno uporabljati rok ali nog.

V ustvarjalni delavnici pa so izdelali kužka iz pravljice, ki so jo poslušali na začetku. Kužku je bilo ime Zelenko, ker je bil zelene barve. »Vsak Zelenko je bil in je zelo poseben, drugačen, lep in prijazen. Tako kot so prijazni, drugačni in posebni učenci, ki smo jih imeli možnost spoznati,« so zaključili trboveljski prvošolci.

Savus

Foto: Katja Podmenik