Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je med 16. in 22. julijem pripravila že 22. Študentsko delovno brigado, ki je bila tokrat v Hrastniku. Letošnje brigade v Hrastniku se je udeležilo 35 študentov Univerze v Mariboru različnih študijskih smeri. Študirajo vse od elektrotehnike, pedagoških smeri, matematike, informatike, do računalništva, kemije, psihologije, kmetijstva …

S prostovoljnim delom želijo pomagati krajanom demografsko ogroženih področij ter spodbujati prostovoljstvo in druženje med študenti. Letos so bili v Hrastniku, kjer bi morali gostovati že leto prej. »Lansko leto smo odpovedali le nekaj dni prej, saj je Hrastnik v drugi polovici julija ravno postal središče epidemije. Ob odpovedi smo bili zelo razočarani, je bilo pa letošnje navdušenje zato še toliko večje. Delovišča na programu z lanskega leta so ostala ista, spremenili so se le datumi,« je povedal vodja letošnje brigade in študent glasbene pedagogike David Lukner.

Nad študentsko delovno brigado pa niso navdušeni le organizatorji, ampak tudi vsi študenti, ki so se je udeležili. Danes se sicer vračajo domov, vsi pa bi radi ostali še dlje. Obiskal jih je tudi župan Občine Hrastnik Marko Funkl.

21-letna študentka psihologije Zala Urbanija, sicer Zagorjanka, je v Hrastniku že bila, je pa vesela, da lahko svoje domače kraje spoznava še bolj. »Sem že zelo utrujena, saj je bilo zelo naporno, vendar mislim, da smo naredili kar precej,« je dodala.

Tevž Rogina, študent razrednega pouka Pedagoške fakultete v Mariboru prihaja iz Koroške. »V Hrastniku sem prvič. Bil sem le v trboveljski bolnišnici, saj sem imel poškodbo pri delu. Z eno besedo bi dogajanje opisal kot vrhunsko, saj smo se s študenti povezali še bolj, kot smo bili prej. Prve tri dni nas je dobil dež, zato smo morali iti v telovadnico, je pa družba res super. Čas je minil takoj, tu smo že en teden, vsi pa bi z veseljem še ostali,« je povedal.

Tudi 26-letna študentka razrednega pouka Maša Bela, ki prihaja iz Slovenske Bistrice, se ima v Hrastniku res super. »Imam se svetovno. Preden smo prišli, me je bilo malce strah, saj sem mislila, da ne bomo zmogli tega tempa, ko delamo in se družimo, ampak je bilo super in bi z veseljem še ostala,« je poudarila. V Zasavju je sicer prvič, všeč pa so ji predvsem narava, svež zrak in hribi.

Tin Erdelji, 25-letni študent informatike pa prihaja iz Prekmurja. V Hrastniku in Trbovljah je že bil, ko se je mimo peljal z motorjem. »Okolico sem že videl, Hrastnik sam po sebi pa še ne, mi je pa zelo zanimiv. Imamo se fenomenalno. Boljše ne more biti, škoda, da je konec. Je dobra ekipa, dobra družba in dobri brigadirji,« je poudaril.

Študenti so v Hrastniku uredili Čebelarski dom (prebarvali so zunanjo fasado, pobelili notranje stene, ga očistili in obnovili napis), ograjo pri teniškem igrišču in ograjo ob pešpoti, ki vodi od naselja Aleša Kaple do Glasbene šole (zbrusili in prebarvali), pot, ki pelje od Hrastnika do Dola pri Hrastniku (jo razširili in posekali drevje, tako da je sedaj prevozna), vzpostavili večje pešpoti, uredili okolice športnih objektov, s Planinsko zvezo Slovenije uredili in markirali planinske pešpoti ter po potrebi priskočili na pomoč tudi domačinom pri vsakodnevnih kmečkih opravilih. Orodje za obnovo so prinesli s sabo, material pa jim je priskrbela Občina Hrastnik.

»Veseli in ponosni smo, da lahko nadaljujemo delo naših predhodnikov, ki so s študentskimi prostovoljnimi akcijami pričeli že leta 1999, ko so se študenti odpravili na pomoč pri odpravljanju posledic potresa v Bovcu,« je povedal vodja letošnje delovne brigade. »V Hrastniku se imamo super, smo lepo sprejeti, čutimo neko željo po tem, da domačinom pomagamo, zato so tudi ljudje do nas zelo sočutni,« je še dodal.

Sabina Bravec

Foto: Sabina Bravec in ŠOUM