Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je 22. marec leta 1993 razglasila za svetovni dan voda. Dan je namenjen osveščanju o pomenu vodnih virov in ravnanja z njimi. K ohranjanju voda želi prispevati tudi društvo Laz iz Šmartnega pri Litiji, ki se je vključilo v projekt H2O – mreženje mest in vključevanje državljanov v zaščito vodnih virov v Evropi.
»Voda je osnovni pogoj za življenje ljudi, rastlin in živali ter nepogrešljiv vir za gospodarstvo, zato je ohranjanje vodnih virov pomembna tematika, ki se tiče vseh nas,« so povedali v društvu LAZ. Med 8. in 10. marcem so se zato udeležili uvodnega srečanja projekta H2O – Mreženje mest in vključevanje državljanov v zaščito vodnih virov v Evropi. Projekt poteka v okviru programa Evropa za državljane, ki želi državljanom dati večjo vlogo pri razvoju EU.

Prijaviteljica projekta je srbska občina Ruma. Poleg društva Laz so k sodelovanju povabili tudi bolgarsko občino Razlog, mestno četrt Praga 9 na Češkem, hrvaško občino Našice in madžarsko socialno podjetje Human Innovation Group Nonprofit.

Projekt bo trajal dve leti. Vse organizacije, ki pri njem sodelujejo, bodo oziroma so v svojem kraju delovanja organizirale srečanje partnerjev. Na teh srečanjih bodo oziroma so predstavljali dobre prakse ohranjanja vodnih virov, ukrepe zagotavljanja pitne vode in prenos evropskih direktiv o vodi na lokalno raven. V Rumi so na primer prikazali, kako vodne vire izkoristiti v turizmu in kako ravnati z okoljsko zaščitenimi vodnimi območji. Predstavil se je tudi občinski oddelek za vodovod in oddelek za preverjanje kakovosti in standardov pitne vode.

Projektni partnerji v Slovenijo prihajajo junija 2018. Društvo Laz je v letu 2015 organiziralo projekt Evrope za državljane. Projekt je nosil naslov Demokratična odgovornost in državljanska udeležba v Evropi, v njem pa je sodelovalo 14 evropskih držav.

Ravnanje z vodo v eni državi vpliva tudi na vodo v sosednjih državah, zato je pomembno, da države sodelujejo, pravijo v društvu.

ZT

Prejšnji članekPredlagana prisilna poravnava
Naslednji članekProslava ob dnevu brigadirjev